Чин погребіння Плащаниці Божої Матері звершили в храмах та монастирях Мукачівської єпархії

Після свята Успіння Пресвятої Богородиці, у храмах та монастирях єпархії з благословення Високопреосвященнішого Феодора, звершувався чин погребіння Плащаниці Божої Матері.

Як відомо, чин погребіння Плащаниці Пресвятої Богородиці є богослужбовою особливістю свята Успіння Пресвятої Богородиці, що символізує собою перенесення апостолами Її Пречистого тіла з Єрусалиму до Гефсиманії. Згідно зі Священним Переданням, у день кончини Пресвятої Діви Марії всі апостоли, окрім Фоми, зібралися дивним чином в Єрусалимі, щоби попрощатися з Нею.

Після успіння Богородиці вони перенесли гроб з Її тілом до Гефсиманії, де три дні перебували біля нього, співаючи псалми. Третього дня, відкривши гроб, вони не знайшли там тіла, але побачили Пречисту Діву у славі воскресіння та почули «Радійте, бо з вами я є у всі дні».

Відбувся молитовний чин погребіння Божої Матері зокрема і в кафедральному Свято-Хресто-Воздвиженському соборі м. Ужгорода – увечері, 4-го вересня, напередодні Віддання свята Успіння. За уставним чином, після співу “Бог Господь” священнослужителі вийшли на середину храму і звершили читання похвальних статей Божій Матері.

 

 

 

 

 

Під зворушливий спів півчих кліросу і тихе мерехтіння свічок люди вклонилися плащаниці Пресвятої Богородиці, просячи Її заступництва, а настоятель собору, протоієрей Димитрій Сидор звершив помазання присутніх єлеєм.

Насамкінець богослужіння було звершено чин погребіння святої Плащаниці із перенесенням її на Престол.

«Нехай тепло Божої Матері завжди направляє нас до молитви. Ми просимо Бога, аби кожну християнську душу, Господь прийняв так само як і Божої Матері, і упокоїв, заспокоїв у вічному світі. Адже усі подальші звершувані православні похорони є образом проводжання до вічного світу», – підкреслив у своєму слові настоятель собору, протоієрей Димитрій Сидор.

Ольга Палош

http://mukacheve.church.ua