Вистава поза санкціями: Після двох років війни в Ужгород знову «насуваються» артисти із Москви

Українська професійна театральна спільнота публічно обурюється, як уже 2 роки, актори держави-агресора спокійно й без проблем «чешуть» Україною, яку терпіти не можуть…

 

Зокрема, зараз мова піде про «Московский Независимый Театр» (http://www.nezavisimiyteatr.com), який правда, гастролюючи в Україні тихенько знімає у верхній частині афіші шапку Московский Независимый Театр, і просто пише Легендарна вистава.

Він і завітає до обласного центру Закарпаття 7 жовтня.

А перед тим, 21 вересня Володимир Стеклов та Іварс Калниньш гастролюватимуть в окупованому Криму, зокрема, в Ялті, з цією ж виставою, незаконно перетинаючи державний кордон України і порушуючи правила в’їзду на тимчасово окуповану територію.

Ось така афіша у Ялті 21 вересня

Періодично, у виставах цього театру «світяться» і українські зірки – Руслана Писанка, Ольга Сумська, Володимир Горянський, Сергій Міляєв та інші.

У січні 2014 року засновник театру у Москві, він же мешканець Луганська  Дмитро Рачковський заснував філію цього «Московського нєзавісімого театру» у Луганську, куди вони і досі навідуються зі своїми виставами.

Голова центру громадянської освіти «Альменда» Ольга Скрипник відзначає, що в української влади є підстави для застосування санкцій до артистів за порушення порядку перетину кордону. «З точки зору українського законодавства, ці артисти, швидше за все, порушують закон, тому що перетинають територію Криму не через українські пункти пропуску. Це дає підставу притягувати їх до адміністративної відповідальності, а за повторне порушення – винести заборону на в’їзд в Україну. Що стосується санкцій з боку інших держав, то це дипломатичне питання. Багато хто вважає, що культура поза політикою. Але Україна може апелювати до того, що культурно-концертна діяльність деяких артистів пропагує «руський світ», виправдовує агресію і порушення прав людини», – пояснює вона.

До прикладу, міський голова Львова Андрій Садовий підписав ухвалу міської ради, якою в місті заборонено виступати артистам, що підтримують агресію Росії або їздять до РФ із концертами.

Згідно з ухвалою, на території Львова забороняється проводити концерти й інші розважальні заходи «представникам українського та іноземного шоу-бізнесу, які під час де-факто російсько-української війни підтримують агресію Російської Федерації, пропагують сепаратизм в Україні, завдають образи честі та гідності українського народу». Також під заборону потрапляють ті представники українського й іноземного шоу-бізнесу, які «проводять концерти та беруть участь в інших розважальних заходах» на окупованих територіях Криму і Донбасу, та українські виконавці, які «проводять концерти та беруть участь у розважальних заходах на території Росії, при цьому відкрито не підтримуючи у будь-який спосіб проведення антитерористичної операції».

Заборону встановили і в Рівному. А у Чернівцях громадські активісти пропонують владі заборонити виступи артистів, які гастролюють Росією та тимчасово окупованим півостровом Крим.

 

 

 

 

 

 

 

 

А тим часом, в Ужгороді вистава пройде 7 жовтня в облмуздрамтеатрі.

Цікаво, як обласна адміністрація і Ужгородська міська влада відреагують?

До речі, виставу наші російські гості планують показати у ДЕРЖАВНОМУ приміщенні обласного театру!

https://zakarpatpost.net