На Закарпатті суд вперше в Україні зобов’язав об’єднану територіальну громаду діяти у відповідності з бюджетним кодексом

Тячівський районний суд розглянув адміністративний позов Закарпатської ОДА до Вільховецької об’єднаної територіальної громади щодо фінансування медичної галузі.

Подібна судова справа слухалася в Україні вперше, участь у розгляді взяв особисто голова ОДА Геннадій Москаль.

– Керівництво Вільховецької об’єднаної громади спровокувало розбалансування Тячівського районного бюджету, – заявляє Геннадій Москаль. – Отримавши цього року з Держбюджету понад 7,3 мільйона гривень субвенції для фінансування медичної допомоги першого і другого рівня, керівництво об’єднаної громади навідріз відмовилося перерахувати в районний бюджет кошти на медичну допомогу другого рівня. При тому що своїх закладів медичної допомоги другого рівня Вільховецька громада не має, тому місцеві мешканці лікуються в Тячівській районній лікарні, Тячівській районній поліклініці та Нересницькій дільничній лікарні.

Очевидно, керівництво об’єднаної громади вирішило, що потрапило в комуністичну еру, де можна користуватися районними структурами безкоштовно, а отримані з Держбюджету кошти витрачати на власний розсуд. Але насправді воно не так. Недоотримання коштів від Вільховецької громади фактично паралізувало роботу Центральної райлікарні, поліклініки та Нересницької дільничної лікарні, тому ми змушені були звернутися до суду. Тячівський суд задовольнив наш позов – визнав протиправним і нечинним рішення Вільховецької об’єднаної територіальної громади про бюджет на 2016 рік і зобов’язав її у місячний термін прийняти новий бюджет із врахуванням фінансування медзакладів для надання медичної допомоги другого рівня.

Хочу підкреслити, що незаконні дії Вільховецької об’єднаної територіальної громади компрометують саму ідею децентралізації і вказують на необхідність прийняття Кабінетом міністрів України нормативно-правових актів, якими об’єднані громади мають керуватися у фінансових (і не тільки фінансових) питаннях.

Ці нормативно-правові акти уряд мав прийняти протягом трьох місяців після підписання Закону про добровільне об’єднання територіальних громад, однак досі не прийняв. Без них незаконна «самодіяльність», яку демонструє Вільховецька об’єднана територіальна громада, призведе до фінансового колапсу медичних закладів Тячівського району.

http://www.carpathia.gov.ua