У Мукачеві дітей використовують як робочу силу – омбудсмен

Вихованці інтернату безкоштовно працюють на господарстві й у полях.
У Мукачівському дитячому будинку-інтернаті грубо порушуються права підопічних, яких використовують як безкоштовну робочу силу. Про це повідомила прес-служба Уповноваженого ВР з прав людини після перевірки закладу.

В установі проживає 91 вихованець (82 дівчини та 9 хлопців), 2 з яких є недієздатними. Один недієздатний вихованець перебував на полі під час моніторингу, хоча йому протипоказані важкі фізичні навантаження. Підопічними дитячого будинку-інтернату також залишаються кілька людей, яким уже давно виповнилося 35 років.

Крім того, разом з вихованцями на допоміжному господарстві займалася збором врожаю і частина молодшого медичного персоналу.

Також з’ясувалося, що вихованців неправомірно використовують для роботи в інших місцях – частина підопічних регулярно здійснює виїзди в села Мукачівського району, де виконує різні господарсько-польові роботи: збирає фрукти, сіно, садить картоплю.

У положенні закладу зазначено, що за роботу передбачено винагороду, але насправді грошей вихованцям, задіяним у польових роботах, не платять, а годин трудотерапії значно більше, ніж зазначено. Зокрема, деякі підопічні під час розмови вказували на 8-10 годин роботи на полі.

“По суті частина підопічних безкоштовно працює у господарстві при дитбудинку (корівник, городи, сінокіс). Навіть більше, кілька вихованців взагалі починають роботу на допоміжному господарстві о 6 годині ранку, доять корів і доглядають за ними”, – йдеться в повідомленні.

“Ще одне грубе порушення виявила моніторингова група – вихованці, по суті, не мають можливості користуватися власними пенсійними коштами. Гроші вони переважно отримують разово в невеликому обсязі до свого дня народження (50-100 грн на рік). Зате в численних заявах на отримання коштів ідеться, зокрема, про прохання виділити кошти для ремонту спальних приміщень, покупки ліків, постільних речей. Тобто за пенсійні кошти вихованців оплачуються потреби установи”, – наголошується в повідомленні.

При цьому моніторингова група зазначила, що в інтернаті забезпечено дуже хороші матеріально-технічні умови та якісне харчування для підопічних.

ua.korrespondent.net