В закарпатському селі Дубове спалах гепатиту А

Медики кажуть – через проблеми із водогоном.

Про це сьогодні на нараді у РДА повідомила т.в.о. директора Тячівської районної філії «Закарпатського обласного лабораторного центру» Ганна Лебіщак, – інформує місцеве видання tyachiv.com.ua

За останніми даними, якщо у серпні в Дубовому було 18 випадків захворювання, то на сьогодні ця цифра не зменшилася, і їх так само 18.

«Це дуже багато за неповних два тижні», – стверджує Ганна Лебіщак.

Щоб локалізувати вогнище, 8 вересня бригада Тячівської районної філії «ЗОЛЦ» виїжджала у Дубове, де відібрали проби води з водозабору і з місць вогнищ. Результати за хімічними показниками задовільні, але за мікробіологічними – позитивні.

«А все тому, що Дубівський водозабір з року в рік не укладає з нами договір, – каже керівник філії «ЗОЛЦ». – Але не можна забувати про те, що водовідвідній системі (каналізації) теж уже понад 30 років.  Буває, що вода у водогоні подається двічі на день. Люди набирають запас води. Уявіть собі, що у тій воді з водогону, який не прокачується, виросте».

Роботи зі знезараження у вогнищах захворювання проведені, але філія «ЗОЛЦ» надає деззасоби тільки на вперше виявлені вогнища. Потім їх мають купувати місцеві голови, керівники шкіл та дитсадків. «Зі слів Дубівського селищного голови, у місцевому бюджеті на це коштів немає», – стверджує медик.

Водночас, місцеві мешканці розповідають, що готові самі купувати вакцину проти вірусу гепатиту А для своїх дітей. Її вартість – понад 300 гривень. Дубівчанам пообіцяли: в аптеках вакцина з’явиться, тільки-но буде відомо про кількість бажаючих її придбати.

zik.ua