Мешканці Нижнього Селища та Копашнева влаштували під стінами ОДА похорон децентралізації

До децентралізації краяни ставляться по-різному, утім активісти двох сіл, що на Хустщині переконані, що вони здатні і хочуть жити однією об’єднаною громадою. З їхніх слів, зробити їм це чомусь перешкоджають.

Отже вони зібралися під Закарпатською ОДА, щоб висловити невдоволення. При чому акцію протесту провели настільки оригінально, що подібного шоу в Ужгороді ще не було.

Пікетувальники влаштували на площі Народній справжній похорон із труною, вінками та оркестром. До того ж принесли з собою табличку: «Тут спочиває добровільна закарпатська децентралізація – Вічна пам’ять». Ховали  небіжчика-денетралізацію урочисто, під траурну музику.

Активісти заявили, що всі документи на об’єднання вже готові, вони чекають лише підпис очільника краю – Геннадія Москаля, однак влада їх запевняє, що така громада обіцяє бути збитковою.

-Інакше вже не можна! Залишаємо сувенір під Закарпатською ОДА! У цій труні всі дії чиновників зі зберігання конституційних прав громадян, а сааме: добровільного об’єднання громад! – зазначив zakarpatpost.net Славко Кошан із Нижнього Селища.

-Ми хочемо привернути увагу керівництва області та краян, наголосивши на тому, що є громада, до думки якої потрібно прислухатися, а до людей – виходити на розмову, – підкреслила сільський голова телятина Жанна Микитюк.

Активісти запевнили, що на підпис голови ОДА вони чекають вже декілька місяців, тому змушені були вдатися до таких кардинальних дій. У той же час із наступного місяця починає формуватися Держбюджет, тож якщо окрему територіальну одиницю зареєстровано не буде, кошти на неї закладено не закладуть до казни.

-Маємо приклади двох громад на Тячівщині. Нам вдалося побачити, скільки всього після об’єднання там зроблено! Ми не хочемо жити гірше, адже маємо потенціал, сили та бажання, – наголосив Нижньоселищенський сільський голова Іван Шоля.

До активістів вийшов заступник голови ОДА, відповідальний за процес децентралізації в області Віктор Мікулін. Він повідомив, що Геннадій Москаль вислухати їх не може із-за об’єктивних причин, оскільки перебуває у Вінниці, зустрічається, між іншим, саме з питань децентралізації із Прем′єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

-Я не є фінансистом, але ми провели консультації зі спеціалістами. Тож Департамент фінансів дійшов висновку, що ця громада, на жаль, не є фінансово обґрунтованою, адже громада після об’єднання не зможе себе утримувати, – підкреслив пан Віктор.

-Нехай Мінфін проведе розрахунок і покаже нам, чи ми спроможні самі хазяйнувати, – зауважив Копашнівський сільський голова Юрій Гангур. – Але за всіма методиками, законами про формування  бюджету, який подано на розгляд у Верховну Раду наш фінансовий стан у майбутньому не може погіршуватись, навпаки – може лише покращуватись. Потрібен  тільки позитивний висновок.

І справді, на розвиток інфраструктури, ремонт доріг, будівництво дитсадків гроші селам Хустщини влада все одно не виділяє, тому за власні кошти краяни ремонтують автомобілі, які весь час із-за поганої якості транспортних артерій ламаються, приводять до ошатного вигляду школи і дитсадки… тож їхнє невдоволення можна зрозуміти.

Та чи дозволять об’єднатися громадам Нижнього Селища та Копашнева – поки що невідомо.

zakarpatpost.net