Лісове свято в Хусті: концерт, розваги, майстер-класи та відзнаки «стражам Карпат»

17 вересня в Хусті пройшло масштабне свято лісу. На вулиці Карпатської Січі розгорнувся ярмарок та виставка народних промислів від майстрів народної творчості з різних куточків Закарпаття. Крім того, свою продукцію представили лісові господарства усієї області.

Оскільки захід проводився до Дня працівників лісу, то й головними фігурантами на ньому були ті, хто причетний до лісової галузі, кращих із яких було нагороджено грамотами та подяками.

Відкрилося святкування вітаннями від керівництва краю. Зокрема зі словами щирих побажань до присутніх вернулися голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова обласної ради Михайло Рівіс, народний депутат України Валерій Лунченко, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської РДА Назарій Павлій, представник Міжнародної програми Лісової служби США Слемп Шийлу та інші.

-У цьому році Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з лісгоспами та громадською організацією «Форза» вирішило провести свято у новому форматі, – розповів zakarpatpost.net головний лісничий краю Валерій Мурга. – Тобто, заходи відбуваються на кількох майданчиках у інтерактивному просторі. Це – перше торжество, яке ми організовуємо не лише для представників власної сфери, але й для всіх мешканців області: і батьків, і дітей. Наші представники готові навчити малечу бережного породження з зеленими насадженнями. Також ми підготували чимало розваг і для дорослих, і для дітлахів, адже всім нам потрібно пам’ятати просте, але актуальне гасло: любити ліс – це значить поважати себе.

Слід зазначити, що на заході справді було цікаво. Середмістя Хуста нагадувало казкову міні-країну. Лісівники вчили дітей садити дерева, аніматори – проводили ігри з шишками (годування «ведмежати», умільці ж – майстер-класи з виготовлення дерев’яних сувенірів. Біля фантастичних яскравих фотозон теж було надзвичайно людно. Особливо до снаги був дітлахам будинок Баби Яги, у якому можна було навіть посидіти.

Що ж стосується лісгоспів, то кожне господарство мало альтанку з презентаційним матеріалом. І це – не тільки буклети, банери та стенди, але й муляжі диких тварин, прилади для лісотаксації, навіть дерева. До речі, зрізані ялинки, які представило одне з лісгоспів навіювало думки про наближення Новорічних свят. Утім працівники господарства пояснили, що вирізали тільки хворі дерева і на їхньому місці вже ростуть нові.

Ще однією з роздинок програми було викладення з пазлів карти Карпат. Діти також мали можливість розмалювати мапу Закарпатської області, а ще –  перевірити свої знання з географії, вивчити породи дерев, навіть побавитись у пісочниці й посадити тую.

-Захід надзвичайно колоритний і насичений. Я прийшов разом зі своїм класним керівником Олександрою Сідей. Мені вдалося висадити кілька насаджень і я навіть виграв для школи два деревцята. Крім того, для рідного навчального закладу разом з умільцем із Рахівщини я змайстрував дві шпаківні, – поділився враженнями Іван Маринець, вихованець Хустського НВК №1.

Цікаво, що зробити годівничку місцева малеча прагнула найбільше. Хлопці і навіть дівчата швидко опановували нехитре столярське ремесло, аби мати власну хатинку для пернатих.

Крім низки забав, присутні мали можливість також насолодитись виступами індивідуальних виконавців та творчих колективів, зокрема солістів Марини Фреган, Олександра Гобана, Олександра Сарвадія, музичних, танцювальних та інструментальних гуртів: «Джерельце Картпат», «Цімборики», «Хустяни», естрадно-духового оркестру та інших.

Загалом свято видалося цілковито незвичним і багатим на сюрпризи для краян. Та головне, аби після його закінчення закарпатці ставились більш відповідально до лісу. До речі, це ж стосується і  самих лісівників.

zakarpatpost.net