Наближаємось до Заходу? В Ужгороді – європейський тиждень мобільності

«Європейський тиждень мобільності» в Ужгороді стартував сьогодні із заходів, які пройшли на вулиці Швабській. Із 12.00 до 18.00 вулиця була закрита для руху автомобільного транспорту і стала місцем проведення дозвілля для сімей з маленьким дітьми та велосипедистів, – повідомила zakarpatpost.net прес-служба Ужгородської міської ради.

«Дуже приємно, що Ужгород – серед 2309 громад всієї Європи та світу, у яких проводиться цей захід, – відзначила голова ГО «Форза» Леся Лойко. – Що таке «Європейський тиждень мобільності? Це така кампанія, грандіозна акція, яку проводять мешканці міст, активісти, усі, хто хоче, щоб у місті було жити приємно та комфортно. На жаль, є дуже невтішна статистика: навіть щоб піти за 200-300 метрів до магазину наші люди їдуть автомобілі і тим самим забруднюють середовище. Такою акцією, як сьогодні, громадські активісти звертаються і до водіїв із закликом залишати свої автівки вдома і пересідати на велосипеди».

Перший заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап також привітав присутніх на святі. «Дуже показово, що саме з «Європейського тижня мобільності» починаємо святкувати день нашого європейського міста. І надзвичайно приємно, що ця акція спрямована у першу чергу на дітей. Ми бачимо тут дуже багато яскравих робіт наших діточок, які на своїх малюнках зобразили, яким вони бачать велосипедний Ужгород.

Місто Ужгород – європейське і ми докладаємо максимум зусиль, щоб цей статус був не тільки де-юре, але й де-факто. Міська влада всіма можливостями підтримує ініціативи креативних людей, які наближають наше місто до цього звання».

Далі відбулося нагородження переможців конкурсу малюнка «Ужгород – велосипедне місто». До речі, кожен, кому вручили сьогодні подарунки, отримав спеціальний відблискувач. Організатори попросили батьків причепити його до шкільного ранця, адже вже незабаром дуже рано сутенітиме, а цей відблискувач у світлі автомобільних фар видно за 300 метрів, що дуже важливо для безпеки дітей. Окремо нагородили маленьку ужгородку, яка створила велогерб Ужгорода та написала про велосипедний Ужгород вірш.

Щодо власне заходу, то на Швабській сьогодні працювало багато цікавих локацій саме для найменших. Зокрема, декілька фотозон, приміром, фотозона «Розправ крила», де можна було приміряти розмах рук і побачити, крилам якого птаха він дорівнює, фотозони «Лісові друзі» та «Я люблю Ужгород». Також діти могли скласти мапу Закарпаття, зробити самостійно маску, закладку у книжку, розмальовки. Можна було й дізнатися, чому варто сортувати сміття і відповідально ставитися до того, що і де ви викидаєте. Працював «шишко-тир» та локація від студії «Небо».

Також діти дізналися, чому наша патрульна поліція їздить на автомобілі «Пріус», чим він кращий за інші автомобілі, бажаючі посиділи за кермом, фотографувалися та спілкувалися з поліцейськими. Патрульні розповіли дітям, як правильно переходити вулицю, познайомили з дорожніми знаками.

Крім того, організатори підготували і багато корисної інформації для велосипедистів: працювала виставка велосипедів, велообладнання і велозамків, велосипедистам пропонували буклети з різними корисними порадами.

19 вересня ужгородців запрошують пересісти на велосипеди і на них приїхати на роботу. До акції вже долучилися працівники міської ради і виконкому, на площі Поштовій усі, хто приїде на велосипеді (не тільки працівники міськради) збираються о 10.00. Із 9 до 10 години ранку велосипедистів пригощатимуть безкоштовною кавою на набережній Незалежності.

Заходи у рамках “Європейського тижня мобільності” в Ужгороді проходитимуть протягом тижня, тож стежте за анонсами та афішами.

zakarpatpost.net