Пунктів пропуску з Румунією стане більше

Пообіцяв Надзвичайний та Повноважний посол Румунії в Україні під час візиту в Закарпаття

Стан двосторонніх відносин Закарпаття та Румунії, шляхи їх поглиблення і розширення обговорили під час зустрічі голова ОДА Геннадій Москаль та Надзвичайний та Повноважний посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану. Дипломат приступив до виконання обов’язків в нашій державі місяць тому й відвідав область з робочим візитом. Про це повідомила zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

Як наголосив Г. Москаль, Закарпаття співпрацює з сусідніми країнами, оновлюючи соціальні об’єкти – школи, дитячі садочки тощо. У рамках співробітництва, зокрема, з чеськими краями Височіна та Пардубіце вдалося реконструювати більше сотні таких об’єктів. При цьому до фінансування долучають кошти як з  обласного так і з місцевих бюджетів, однак закордонна допомога не менш суттєва. Тож голова ОДА попросив пана посла сприяти налагодженню подібної співпраці і з Румунією задля покращення об’єктів соціальної сфери в румунських селах Закарпаття.

Керівник краю також підняв питання збільшення кількості пунктів пропуску на кордоні з Румунією. За його словами, на Закарпатті є декілька КПП, закриті за радянських часів і відновлення їх роботи не вимагає великих капіталовкладень, однак це сприяло б пожвавленню малого прикордонного руху та розвантажило б існуючі пункти пропуску. Це питання сторони обговорюють з року в рік, однак воно все ще залишається на рівні «дипломатичної переписки», наголосив Г. Москаль.    Крістіан-Леон Цуркану пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб у межах своїх повноважень вирішити підняті проблеми, адже, як запевнив, співпраця з Україною та Закарпаттям зокрема надзвичайно важлива для Румунії.

zakarpatpost.net