Обережно, в Ужгороді каштанопад

 

Осінь – пора збору врожаю. Природно, що в цей період дозрівають плоди лісів і полів, а в обласному центрі – каштани.

На вулиці Минайській простягається дивовижна за красою каштанова алея. Однак зараз вона стає досить небезпечною. Бо якщо Ньютону упало на голову яблуко і він відкрив свій славнозвісний закон земного тяжіння, то ужгородці можуть опинитись у лікарні, отримавши поранення від колючих каштанів.

Звісно, коричневим плодам дуже радіють діти, бо з них роблять різні іграшки своїми руками. Проте, як не дивно, збирають їх і деякі дорослі. І zakarpatpost.net цими днями став свідком такого “тихого полювання”.

Слід зазначити, що кінський каштан – унікальний продукт, який допомагає позбутися цілої низки недуг. Плоди широко застосовуються як у народній, так і в традиційній медицині.
Між іншим, вчені довели, що фармакологічними властивостями наділені всі складові каштана: листя, суцвіття, насіння і навіть кора.

Ще в XVIII столітті у Європі використовували кору каштана, як ліки від малярії і дизентерії, порошок з плодів служив ліками від варикозних виразок, а відвар з насіння застосовували для ванн від подагри.

Утім існує унікальна настоянка з плодів, яка допомагає вилікувати венозний стаз, пошкодження стінок судин, тромбози вен, суглобовий ревматизм, варикоз, виразкові рани, геморой, навіть лейкоз та цілий ряд інших захворювань.

Для цього плоди кінського каштана вилучають з коробочки після повного дозрівання і роблять з них просту за складом суміш.

Потрібно 50 г коричневої шкірки плодів подрібнити до шматочків у 3-5 мм, залити 05 л горілки і настояти 2 тижні. Клянку щодня слід струшувати, а через 14 діб настоянку процідити і поставити в темне місце. Пити її слід, розвівши 30 крапель на 30 мл води, 3 рази в день. Також можна застосовувати зовнішньо – акуратно втираючи в запалені вени, або прикладаючи компрес (1:1 настоянка і вода) на 2 години зранку і ввечері.

Однак, незважаючи на те, що каштан кінський – справжній домашній ескулап, він може завдати краянам тілесних ушкоджень… при падінні. Тож ужгородцям варто бути обережними!

zakarpatpost.net