На Хустщині новий скандал довкола міні-ГЕС

Усе почалося два роки тому, коли у Нижньому Бистрому, що на Хустщині почали зводити міні-ГЕС. Саме тоді забудовники зіштовхнулись із першими протестами громадськості. Але незважаючи на це, зведення  об’єкту не припинилось.

Наразі нова хвиля супротиву охопила Березово.  Зокрема, у неділю, 18 вересня, у селі пройшли громадські слухання під час яких сільський голова Василь Паш навіть склав повноваження очільника населеного пункту.

Голова Хустської РДА Назарій Павлій прокоментував ситуацію для zakarpatpost.net так:

-Якщо громада проти – їх ніхто не примушує давати дозвіл. Усе в нас відбувається прозоро і демократично. Забудовник обіцяє покращити інфраструктуру села, дати гроші на ремонти проблемних об’єктів. Однак рішення повинні приймати самі мешканці Березова, – наголосив пан Назарій.

У той же час, зі слів Василя Паша, в бюджеті відсутні кошти на елементарні речі і крик по допомогу селян ніхто не хоче чути. Тому він вирішив достроково скласти повноваження сільського голови.

Громадський активіст Віталій Георг, який також побував на зібранні зазначив, що ще на початку червня в с. Нижній Бистрий приїхала делегація із колишнім віце-прем’єр-міністром України, більш відомим як міністр палива і енергетики України в 2010-2012 рр., Юрієм Бойко та депутатом Закарпатської облради VІ скликання Василем Ігнатком, аби обговорити питання можливості будівництва ГЕС в селах Березово, Горінчево, Липча. Відтак 5 липня в Березово приїхали невідомі, які проводили якійсь обміри та складали план обстеження території присілку Красово та річки Ріка для будівництва ГЕС. На прохання громади надати дозвільні документи вони відмовились.

Цікова, що  під час громадських слухань представник забудовника, пан Ігнатко, під час свого виступу показав громадськості план-схему майбутнього об’єкту. Але за кілька хвилин. Коли журналісти попросили документ для детального ознайомлення і оприлюднення його в Інтернеті та у ЗМІ, відмовився його показувати, заявивши, що документ службовий і він цього робити не має права.

Категорично проти спорудження нової міні-ГЕС висловилися і старожили села. Селяни казали, що річка, яка протікає через Березово й так міліє, що і електростанція слугуватиме не покращенню, а погіршенню екологічної ситуації.

Слід зазначити, що нову ГЕС планують розмістити на річці Ріка, яка через цінні види фауни, що знаходяться в ній, зокрема червонокнижні лососеві та коропові види риб, є кандидатом до об’єктів Смарагдової мережі (Європейська мережа природоохоронних об’єктів). Крім того, не виключена можливість і підтоплення розташованих поблизу будинків.

Зібрання закінчилось тим, що зараз громадськість Хустщини активно збирає підписи під зверненням до обласної влади, контролюючих органів та народних депутатів України з вимогою провести відповідні перевірки, надати висновки законності дій забудовника в цілому та забезпечити реалізацію волевиявлення населення.

zakarpatpost.net