У Хусті допомагатимуть нацменшинам

Йдеться, зокрема, про ромів, німців та угорців

Слід зазначити, що угорська спільнота в місті над Тисою є найактивнішою і проводить надзвичайно багато заходів, скажімо, незабаром, проводитиме масштабне свято Бетлена. Вперше воно пройде не біля краєзнавчого музею, а на центральній міській сцені.

Це буде дійство абсолютно нового формату, участь у якому візьмуть консули, народні депутати та гості з усієї області. Плануємо здивувати Закарпаття як цікавими виступами художніх колективів, та видовищним шоу, виставкою кращих народних умільців, – розповів zakarpatpost.net депутат міської ради Йосип Козьма.

Тож на потреби угорської та ромської громад під час І  пленарного засідання V сесії Хустської міської ради VІІ скликання було виділено по 10 тисяч гривень.

-У  травні у ромському середовищі Хуста відбулися вибори. Громада обрала собі бірова. Він відстоює права та інтереси ромів у всіх інстанціях, у тому числі – співпрацює з органами виконавчої влади. Нещодавно роми створили ансамбль і вже у жовтні планують дати на центральній міській сцені концерт. Виступатимуть у національному одязі, презентуватимуть свою культуру, показуватимут ь власні надбання. Переконаний. Вони нас неабияк здивують, – зазначив Хустський міський голова Володимир Кащук.

Також зі слів очільника міста над Тисою, у закарпатському містечку досі компактно проживають корінні німці, які хочуть створити громадську організацію. Тож 9-15 жовтня представники міської ради поїдуть у Німеччину з метою налагодження співпраці.

zakarpatpost.net