В Ужгороді на Заньковецької є будинок-примара

Стара занедбана будівля відлякує своїм жахливим виглядом перехожих

Споруда на розі вулиць Заньковецької та Погорєлова пустує вже далеко не перший рік. Вона нагадує потойбічну будівлю і від неї віє якоюсь таємничістю.

Сусіди кажуть, що будинок жилий, однак мешкають у ньому не люди, а привиди.

-Перехрестя доріг споконвіку вважалися місцем магічним. Багато хто вірив, що на роздоріжжі можна зустрітися з духом або примарою, позбутися від хвороб і неприємностей, поворожити, або втрапити в халепу. Сьогодні ми вважаємо таке ставлення до перехресть марновірством. А даремно… Колись господарі побудували цю занедбану хату саме на перехресті. Тож і не дивно, що до помешкання сходиться всяка нечисть. Можливо, власникам це не було відомо. Однак те, що вони покинули своє житло – є свідченням того, що прижитися в такому будинку їм не вдалося. Між іншим, нерідко ночами чути, як звідти доносяться таємничі голоси, – ділиться думками із zakarpatpost.net пані Надія.

Привиди хазяйнують у оселі чи ні – невідомо, але будинок справді закинутий і нагадує декорації із фільму жахів. Дехто переконує, що там нерідко ночують безхатченки.

-У хаті, незважаючи на її містичну “славу” час від часу збираються бомжі. Там вони і сплять, і пиячать. Особливо їх багато тоді, коли на вулиці стає холодно. У січні цього року із-за них споруда навіть загорілася. Довелося викликати пожежників, які й загасили полум’я, – розповідає інший сусід, пан Віктор.

До речі, мешканці Заньковецької також переконують, що ґазди вже давно намагаються продати будинок, проте покупця знайти не можуть. І все через те, що на ньому «висить» містичний «ярлик».

Тож невже в місті над Ужем немає скептиків, які не вірять у потойбічні сили? Адже розташовано будівлю у досить привабливому куточку, та й якщо її облагородити, або на її місці звести щось абсолютно нове – «мертвий антураж» може перетворитися на сучасний комерційний об’єкт.

У той же час пояснити за допомогою логіки, чому ж у затишному мікрорайоні міста простоює такий шматок ласий нерухомості – не можна. Невже те, що будинок ніяк не може знайти нового власника – справді дія темних сил?

Цікаво, що якщо державні споруди раніше інколи навмисне доводилися до естетично непривабливого стану для того, щоб їх можна було викупити за безцінь,  то з приватними будинками така практика є невиправданою, адже ніхто не хоче збувати власну нерухомість за «копійки».

Тому залишається загадкою, чому ж насправді химерну споруду на Заньковецької-Погорєлова спіткала така доля.

До речі, хата настільки заросла чагарниками, що потрапити всередину непросто. Не те, що поруч, а навіть на стінах уже ростуть дерева та трави. Шибки або вибиті, або відсутні  взагалі, цегла зі стін місцями випадає… даху немає, між кімнатами «гуляє» вітер…

Хоч будинок і візуально  непривабливий, хоч і запущений, але  чимось він трохи нагадує легендарні висячі сади Семіраміди, створені будівельниками Вавилона ще VI столітті до нашої ери.

Звичайно, сучасний Ужгород – не древня  Месопотамія, однак одне з чудес світу у місті, виявляється, таки є.

Та найгірше, що подальші перспективи цього будинку химер не надто райдужні, навпаки –  покриті мороком… А, може, все ж хтось врешті-решт наважиться його купити і перетворити пустир на туристичну родзинку міста?

Принаймні, «Діснейленду» і кімнати страху у Закарпатті ще точно немає…

zakarpatpost.net