Закарпатцям на Здвиги не радять ходити в ліс. Змії нині не сплять!

На Воздвиження Чесного Хреста у ліс краще не ходити. У це велике релігійне свято змії «святкують шабаш».

27 вересня християни відзначають одне з дванадцяти найбільших свят у році – Воздвиження Чесного Хреста.

Корiння його сягає IV столiття ­ у 324 році у Палестині візантійська імператриця Єлена знайшла хрест, на якому розіп’яли Ісуса Христа. Священнослужителі радять на Воздвиження дотримуватися строгого посту.

У цей день варто вiдмовитися вiд забав, а також обмежити себе в їжi ­ не можна споживати м’ясних та молочних продуктiв.

За народними традиціями, до 27 вересня треба прибрати весь урожай з поля ­ викопати картоплю, зiбрати кукурудзу та всi фрукти, посадити дерева. Пiсля Воздвиження починається справжня осiнь. Дехто у День Чесного Хреста пече картоплю, вiдзначаючи таким чином закiнчення збору врожаю.

27 вересня у вирій відлітають останні птахи. Старі люди кажуть, той, хто побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, і воно обов’язково збудеться…

А ще закарпатці здавна вiрять у те, що цього дня закривається земля. Усi плазуни до Воздвиження поспiшають сховатися у свої нори. Саме тому лісівники не радять 27 вересня ходити до лісу, бо «гадина не спить». Змії і вужі кубляться на пеньках, востаннє вигріваються на сонечку перед холодною зимою… Надвечiр плазуни сховаються у землю i не виповзатимуть аж до Благовiщення.

А ті змії, що влітку вкусили худобу або людину, вважаються грішними. Земля їх не приймає, і вони замерзають від холоду, або повзуть ближче до будинків, де їх люди і вбивають.

zakarpatpost.net