В Ужгороді навіть у вересні можна купити свіжу полуницю

Здається, у кінці вересня про полуницю можна тільки мріяти… Утім, виявляється, ні. Днями на «Зеленому ринку» в Ужгороді, що на площі Корятовича можна було придбати щойно зірвані червоні плоди літньої ягоди. Вартість – від 40 – до 70 гривень за кілограм, залежно від величини ягід. Журналісту zakarpatpost.net вдалося навіть скуштувати дари природи і, на диво, полуниця справді виявилася солодкою, запашною і ароматною, як у червні.

Продавчиня, Наталія Горішин, переконана, що ягоди на її городі дозріватимуть ще принаймні два місяці.

-Мої фрукти не закордонні, не заморожені, а свіжі, екологічно чисті. Тож і покупців мою вдосталь, – запевняє жінка. – Ще зараз збираю на тиждень по 15-30 кілограмів апетитних ягід, у листопаді ж може бути приблизно наполовину менше. Садівництвом, в основному, займається син Михайло, однак уся родина разом з ним навчається аграрних хитрощів. Розсаду голландського сорту «Диво світу» ми привезли з Угорщини. Рослина, до речі, може квітувати як весною, так і влітку, але ягоди дозрівають тільки восени, при чому плодоносить полуниця аж до заморозків. Якщо ж їй створити належні умови, то у теплиці може давати плоди навіть у січні-лютому.

Однак зі слів пані Наталії, догляд за незвичною ягодою непростий, адже вибаглива полуниця є чутливою до погодних умов, потребує рясного поливу, старанного підживлення органічними добривами, деревним попелом.

-Особливо ретельно потрібно стежити за полуницею у червні-липні, аби в період засухи не зів’яла, бо тоді чекати плодів марно, – ділиться досвідом господиня. – Також на холодний період року слід прикривати всі ягідні поля поліетиленовою плівкою, аби врятувати насадження від лютих морозів. Полоти ж рослини доводиться стільки, що з рук майже не сходять мозолі. Та результати праці виправдовують усі старання, адже коли крізь вранішній туман між жовтим листям червоніють духмяні полунички, справді радіє душа.

Розповідає аграрійка і про інші нюанси догляду за селекційними рослинами.

-У серпні ягода дає вуси, а на одному кущику з’являється по 10-12 плодів, – стверджує любителька «солодких» експериментів. – Вирощуємо ягоди, як правило, зовсім не для реалізації, а для власних потреб, просто зараз вони надто рясно вродили і мені не хочеться, аби таке добро пропало.

Тим часом біля літнього краму пані Наталії збирається справжнісінький натовп. У погожі осінні дні її продукція користується неабияким попитом серед ужгородців.

-Беру дитині, хай буде їй приємний сюрприз, – каже молода мама пані Світлана. – Такі ягоди корисніші в сотні разів за апельсини чи банани з супермаркетів, які невідомо чим обробляють. Та й взагалі найкраще їсти саме ті фрукти та ягоди, які пристосовані до наших кліматичних умов. Зараз – період міжсезоння, а полуниця зміцнює імунітет, вважається чудовим профілактичним засобом від грипу та застуди. До того ж ягоди є неабияким джерелом енергії, місять чимало цінних мікроелементів та вітамінів. Дехто навіть омолоджується за допомогою фруктів та ягід. Звичайно, зараз ягід небагато, тож робити маски для шкіри я з них не буду, але порадувати близьких хочу.

Цікаво, що власницю незвичного краму багато хто з покупців допитливо розпитує про секрети вирощування голландських ягід. Тож крім того, що валізи Наталії Горішин швидко порожніють, жінка знаходить чимало співрозмовників… та охочих придбати від неї розсаду екзотичної полуниці.

-Мій садовий десерт чоловіки називають «природною віагрою». Тому паростки від мене активно купують у всій області, – зізнається вона. –  До слова, саме представники сильної статі найчастіше беруть кущики для вирощування, а не плоди – для їжі. Напевно, вирощувати ліки своїми руками набагато приємніше, ніж просто споживати.

zakarpatpost.net