Біля Закарпатської обласної філармонії встановлюють зірку Давида

Сьогодні зранку біля стін Закарпатської обласної філармоній на буківці почали монтувати величезну зірку Давида.

Протягом більш ніж століття  будівля, розквартирована у мальовничому місці, прямо в центрі Ужгорода, на березі Ужа залишається однією з найцінніших архітектурних пам’яток і приваблює погляди  не тільки місцевого населення, але й туристів.

Як повідомляв zakarpatpost.net, нещодавно філармонію підсвітили і в темну пору доби зараз вона має надзвичайно привабливий вигляд.

Однак у той же час будівля потребує серйозної реконструкції, зокрема її фасад знаходиться у вкрай занедбаному стані.

Слід зазначити, що споруду було зведено у 1904 році за проектом архітекторів Дюли Паппа і Саболча Ференца (таку ж синагогу вони збудували і в столиці Австрії). У архітектурному ансамблі зодчі поєднали одночасно романтичний, візантійський та мавританський стилі. Зводили стіни з матеріалів, привезених із Італії. Одним із найяскравіших деталей будівлі був центральний балкон із зображенням зірки Давида, вписаної у велике коло.

У 1947 р. Радянська влада ухвалила рішення віддати приміщення Міністерству культури і розмістити у ньому філармонію. Усю єврейську атрибутику тоді було демонтовано. Велику зірку Давида на фасаді будівельники закрили стіною з круглим віконцем посередині.

Зараз є надія, що споруда врешті-решт отримає «друге дихання». Принаймні, перші кроки для цього вже робляться.

zakarpatpost.net