На Мукачівщині «паспортні» новації

Мукачівський районний сектор головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області віднині працює в оновленому форматі. Так званий «паспортний стіл» має не тільки нову адресу та приміщення, а й сучасне обладнання, яке дозволяє документувати та виготовляти документи європейського зразка – внутрішні паспорти та документи для виїзду за кордон.

Розділити урочисту мить відкриття оновленого структурного підрозділу ДМС прийшли всі ті, хто доклав зусилля для того, щоб даний проект було реалізовано, зокрема: перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Дуран, очільник Мукачівщини Сергій Гайдай, керівник Головного Управління ДМС в Закарпатській області Ігор Михайлишин, депутат Закарпатської облради Олексій Баранюк, повідомила  zakarpatpost.net прес-служба Мукачівської РДА.

Роль «господарів»  у новій «оселі» районного паспортного столу по праву отримали: селищний голова Кольчина Микола Дуб та завідувач Мукачівського районного сектору головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області Оксана Лящук.

Участь у заході взяли: селищний та сільські голови району, депутат Мукачівської районної ради Олександр Богів, завідувач відділу культури Мукачівської РДА Оксана Кречковська,народні обранці селищної ради, актив села.

Урочистий захід розпочався з виконання державного гімну, а право підняття прапору отримали 16 літні юнаки, які першими отримають документи нового європейського зразка – так звану ID картку або паспорт з безконтактним електронним носієм.

Приміщення районного паспортного столу освятив священик селища Кольчино, а маленька вихованка дитячого садочка подарувала від громади вишивану майстринями ікону із зображенням Георгія Побідоносця.

Але урочистому моменту передувала довготривала нелегка робота, підсумки якої підвели гості урочистого заходу.

Сергій Гайдай –  очільник Мукачівщини – зауважив, що початок роботи Мукачівського районного сектору ГУ ДМС – це унікальний випадок консолідованої роботи на всіх рівнях:

«Сьогоднішній старт роботи паспортного столу у новому форматі – це справді один з унікальних випадків конструктивної співпраці на всіх рівнях влади: обласної, районної  та місцевої, – констатує  керівник району, – але найважливіше – це результат, який полягає в тому, що відтепер отримати документи нового зразка можна без черги та в передбачений законом термін. Завдяки  принципу екстериторіальності, послуги у секторі зможуть отримати не тільки мешканці району або міста, а й будь-якого куточку України.»

В свою чергу, надані послуги – це відрахування платежів, які стануть джерелом надходжень до селищного та районного бюджетів. Так, за попередніми прорахунками, щороку до районної казни поступить щонайменше 600 тисяч гривень, які будуть використані на потреби району.

Іван Дуран – підкреслив важливість відкриття сучасних установ для видачі паспортів нового зразка в площині євроінтеграції, адже принципово нова для України система ідентифікації на основі Єдиного державного демографічного реєстру, за якою видаються нові документи, – одна з вимог Плану дій з лібералізації візового режиму ЄС для України.

Ігор Михайлишин поділився з присутніми амбітними планами ДМС краю – відкрити у всіх районних центрах сучасні структурні підрозділи, які надаватимуть високоякісні послуги населенню без звичних черг та очікувань. Один пункт з перспективних планів вже здійснено у Мукачівському районі, – каже Ігор Михайлишин.

Додамо, що комплект устаткування для виготовлення документів та збору біометричних даних – один з двох, які останнім часом будо виділено для Закарпаття. Завдяки конструктивній співпраці керівництва ГУ ДМС, голові Мукачівської РДА Сергію Гайдаю вдалося відстояти позицію Мукачівщини на отримання такого комплекту устаткування. Кошти для придбання було виділено з районної казни.

Про непросту передумову до сьогоднішніх урочистостей розповів селищний голова Кольчина Микола Дуб, який доклав чимало зусиль, в тому числі, практичної допомоги для того, щоб така установа  з’явилася у селищі.

Так, з бюджету селища було виділено 1.5 млн. гривень для проведення ремонту будівлі та облаштування її , відповідно до критеріїв функціонування такої установи.

Виділивши таку суму з селищної казни, я та селищні депутати взяли на себе відповідальність та призупинили багато проектів для громади села. Але разом з тим дали страт перспективній справі, яка створить передумови для наповнення  місцевого та районного бюджетів, а отже стане чинником процвітання громади – каже Микола Васильович.

Завідувач  Мукачівського районного сектору головного управління ДМС України в Закарпатській області Оксана Лящук щиро подякувала всім, хто сприяв та доклав зусиль до започаткування роботи установи в оновленому форматі та запросила всіх, у кого є потреба в оформленні документів, за новою адресою: Мукачівський район, селище Кольчино, вулиця Корятовича, 60.

zakarpatpost.net