Не хлібом єдиним живуть закарпатці… але й книгами

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. На Закарпатті це свято відзначили майже півтисячі книгозбірень. Усі вони різняться за чисельністю фондів, кількістю працівників і користувачів, але призначення у них спільне – задовольняти інформаційні, духовні, естетичні запити всіх своїх відвідувачів.

Кожна крайова книгозбірня цього дня провела власні святкові заходи. Безумовні рекордсмени – Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Ф.Потушняка і Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва, які ще на початку тижня розпочали цикл урочистих, просвітницьких, промоційних, мистецьких і розважальних акцій.

Зокрема, в головній книгозбірні краю – Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка – сьогодні відбулися святкові збори працівників книгозбірень краю, на які, зокрема, завітали заступник голови  обласної державної адміністрації Віктор Микулін, начальник управління культури ОДА Вікторія Фролова та голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, які нагородили найпрацьовитіших бібліотекарів грамотами та подяками своїх відомств.

Поряд із офіційними вітаннями, прозвучало чимало теплих слів на адресу бібліотекарів і від тих, хто безпосередньо працює з книгою – видавців та письменників. Директор Всеукраїнського державного видавництва “Карпати” Віктор Браславець, письменники Василь Густі й Олександр Гаврош – подарували обласній універсальній науковій бібліотеці ваговиті книжкові пакунки. Василь Густі, знаний і як майстер віршованих адрес, до всього потішив працівниць книгозбірні поетичною присвятою.

З книжковим презентом до вітань долучився також депутат Ужгородської міськради Володимир Химинець, – повідомило zakarpatpost.net управління культури Закарпатської ОДА.

У свою чергу, директор книгозбірні Олена Канюка щиро подякувала присутнім ветеранам бібліотечної справи. Водночас, відзначила, що рік у рік колектив поповнюють талановиті молоді фахівці, які неабияк піднімають престиж професії і обнадіюють: не всупереч, а навіть завдяки технічному поступу інститут бібліотеки нині виходить на новий рівень, виконуючи вже не просто скромну роль “місця для книгообігу”, а стаючи справжнім інформаційно-культурним осередком життя громади, надаючи низку актуальних послуг і виконуючи надважливі просвітницько-соціальні завдання.

На доказ сказаного гостям продемонстрували фільм про цьогорічну роботу кожного з відділів книгозбірні, про активну співпрацю бібліотекарів із представниками влади і громадськості, колегами та літераторами з усієї України і з-за меж та, ясна річ, багатотисячною аудиторією користувачів.

На  завершення святкового дня в обох обласних книгозбірнях відбулися презентації видань, творчі майстер-класи, тематичні флешмоби й інші цікавинки.

zakarpatpost.net