Ужгородські лебеді поділили територію

Одні наразі плавають вище, інші – вище пішохідного моста. При цьому нерідко між парами виникають конфлікти – самці відганяють суперників, ймовірно, побоюючись за самок. У той же час обидві пари підпливають їсти до моста, де ужгородці активно підгодовують птахів хлібом.

Слід зазначити, що біологи радять цього не робити, оскільки організм пернатих нормально не перетравлює борошняні вироби і вони можуть викликати у лебедів ряд недуг, навіть призвести до їхньої загибелі.

Стандартний раціон харчування для птахів, які живуть в домашньому середовищі повинен включати  овес, просо, ячмінь, пшеницю, вівсянку, дрібно порізані овочі, а також зелень.

-Перекормлювати пернатих не можна, – каже zakarpatpost.net птахівник Сергій Кушнір. – Це може викликати розлади харчування. Я утримую вдома пару білоперих красенів. Вони переважно харчуються тим, чим і інша домашня птиця. Полюбляють концентрати — пшеницю, кукурудзу, висівки, дрібну річкову рибу. Додаю їм до корму також м’ясо-кісткове або рибне борошно, коренеплоди (моркву, буряк тощо). Головне, аби птахи завжди мали доступ до свіжої води.

У той же час у дикій природі лебеді харчуються рослинами, комахами, рибою, молюсками та ракоподібними. Але в залежності від умов проживання, інколи живляться зерновими і жабами.

Ужгордскі лебеді звикли до того, що отримують від перехожих, однак мешканці міста повинні знати, що своєю «добротою» вони можуть лише нашкодити царським птахам. Однак підгодовувати їх здоровою і головне потрібною їжею, безумовно, варто.

zakarpatpost.net