Битва кланів: у місті над Латорицею «війна» за «Перемогу»

Хто і що не може поділити в Мукачеві?

У епіцентрі подій – кінотеатр «Перемога». У кінці вересня, як стало відомо zakarpatpost.net, на черговому засіданні комісії техногенно-екологічної комісії та надзвичайних ситуацій Мукачівського міськвиконкому говорили про об’єкти комунальної власності. Тож у об’єктив присутніх на зібранні потрапив кінотеатр «Перемога», який і викликав особливий резонанс серед громадськості… Справа в тому, що його вирішили закрити.

Покарати не можна помилувати?

Як повідомила прес-служба Мукачівської міської ради, таке рішення прийняла незалежна експертиза, яка й провела технічне обстеження фізичного стану несучих конструкцій будівель з масовим перебуванням людей.

«Кінотеатр, який є у власності громади міста перебуває у небезпечному для мешканців міста стані. Орендар, який більше 11 років його орендує, за ці роки не проводив ремонтних робіт і як наслідок в будівлі в будь-який час може трапитися надзвичайна подія.
Експертизою встановлено, що для запобігання подальшого руйнування будівлі кінотеатру «Перемога» необхідно терміново виконати ремонтно-будівельні роботи для усунення недоліків. При цьому у висновку йдеться, що надійна та безпечна експлуатація будівлі є можливою лише після виконання ремонтно-будівельних робіт. На комісії визначено й перелік робіт, необхідних  для запобігання подальшого руйнування та забезпечення нормальної експлуатації об’єкта. Так, необхідно відновити цоколь та стіни від порушень, відновити систему відведення з покрівлі дощових та талих вод, відновити поверхні вимощень від деформацій, видалити корозію на елементах даху та ряд інших не менш суттєвих зауважень» – заявляють у мерії міста над Латорицею.

Слід зазначити, що учасниками засідання комісії одностайно було схвалено рішення про те, що для безпечної експлуатації будівель комунальної власності, яким є кінотеатр, необхідно усунути недоліки, які зафіксовано незалежною експертизою. Також на зібранні йшлося про те, що надійна і безпечна робота експлуатації будівлі можлива лише після виконання ремонтно-будівельних робіт. Отже, діяльність «Перемоги» було призупинено… однак чи лише на період реконструкції? У мерії кажуть, що так і що після  того, як заклад стане безпечним для відвідувачів, він знову запрацює. Утім орендар, враховуючи те, що будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, повинен найближчим часом виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонті роботи та погодити її із архітектурно-будівельною радою при міськвиконкомі.

Кіна не буде?!

У той же час одразу після засідання муніципальна поліція склала припис, посилаючись на протокол комісії і зобов’язала керівництво закрити кінотеатр. Як повідомляє М-студіо, на протоколі не було вказано ні дату, ні номер, а згідно зі статутом муніципальна поліція не мала взагалі повноважень закривати об’єкт. Актів від органів місцевого самоврядування поліціанти, між іншим, не показали, як і якихось рішень міської ради, виконавчого комітету, або розпорядження міського голови. Також не було пред’явлено висновку компетентних органів, які би вказували на аварійність будівлі, або її конструктивних елементів. Відповідно, вважають журналісти, підстав для закриття «Перемоги» немає.

Між іншим, технічне обстеження кінотеатр проходив неодноразово і жодного разу в актах не значилося про те, що він є аварійним. Ремонт будівлі здійснювався не так уже й давно – у 2010 році Його було затверджено актом виконаних робіт і прийнято міською радою. До того ж, дах на об’єкті було відремонтовано торік, тому аварійність «Перемоги» залишається сумнівною. Тільки кому може заважати громадський об’єкт?

-Експертна оцінка спеціалістів з Ужгорода свідчить про те, що стан «Перемоги» є задовільним, що жоден елемент не є аварійним, –  каже Володимир Шубець, орендар кінотеатру.

У тому, що відбувається з кінотеатром пан Володимир вбачає методи тиску та спроби «розправитися з ним, як із підприємцем та директором телеканалу, який здійснює незалежну політику» – йдеться у сюжеті М-студіо.

-Міській владі не подобається наша принципові позиція. По-перше, мене, як підприємця, який виконує всі зобов’язання, і по-друге, телеканалу, – заявляє Володимир Шубець. – На мою думку саме ця позиція і є приводом для надуманих кроків, або методом впливу на мене, як на керівника.

А тим часом громадськість Мукачева збирає підписи на захист кінотеатру. Тож за ким буде перемога (у всіх значеннях слова) – покаже час. Але хочеться вірити, що таки переможе правда.

Р.S. Як стало відомо zakarpatpost.net, наразі кінотеатр відновив роботу і зі слів Володимира Шубеця конфлікт вичерпано.

zakarpatpost.net