Хлорка у воді. Чи замінять в Ужгороді хлорування на альтернативний спосіб дезінфекції

В Україні, та й у Закарпатті загалом одним із найбільш поширених методів знезараження води є хлорування. Ужгородський водоканал дезінфікує воду також за допомогою рідкого хлору. Так відбувалося протягом десятиліть. Утім останнім часом вже більше говориться про небезпеку процесу водопідготовки за допомогою рідкого хлору, який дістався нам у спадок від радянської системи. Скажімо, у закарпатському містечку Хуст уже майже десятиліття, як відмовилися від «дідівських способів» і обробляють воду сіллю, як у Америці.

-Хлорування води є не зовсім невинною процедурою. Хлор може викликати в організмі різні алергічні реакції, запалення слизових оболонок, впливати на роботу серцево-судиної системи, – каже лікар Юлія Корж. – До речі, хлорування води в розвинених країнах давно визнано джерелом забруднення, адже воно призводить до утворення токсинів, мутагенних і канцерогенних речовин, що згубно впливають на організм людини. Вчені пов’язують вживання хлорованої води з виникненням онкозахворювань, хвороб травного тракту, шкірних недуг. Вважається, що навіть однією з причин облисіння є якість води.

У  той же час ще в січні під час сесії Ужгородської міської ради депутати виділили додаткові кошти для того, щоб покрити збитки Водоканалу та модернізувати підйом, очищення води і водовідведення. Мова йшла про відмову від хлорування. Тож чи нарешті є позитивні зрушення в цьому плані?

-Розмови про перехід на інший вигляд дезінфекції води ведуться вже давно.  Альтернатива можлива. Йдеться про знезараження гіпохлоридом, або не зрідженим хлором, а хлоридом натрію, тобто системою змішаних антиоксидантів. Наразі розробляємо проекти. Коли буде складено проектно-кошторисну документацію і якщо міська рада затвердить її та виділить кошти, лише тоді зможемо втілювати задуми в життя. Однак обидва проекти затратні, тож реальної економії коштів, гадаю, не буде. Скоріш за все, перехід зможемо зробити лише на наступний рік. Проте повністю від хлорування відійти не можемо, оскільки дезінфекцію води проводити все одно потрібно. До слова, у зв’язку з підвищенням вартості електроенергії, ми змушені були коригувати тарифи. У вересні показники були, як кажуть «по нулях», – розповів zakarpatpost.net КП «Водоканал м.Ужгорода» Станіслав Карташов.

Слід зазначити, що 1 вересня 2016 року підвищено тариф за використання послуг централізованого водопостачання та водовідведення. Для споживачів, що мешкають у багатоквартирних будинках (з використанням внутрішньобудинкових систем), тариф складає 16,67 грн. за 1 куб.м. (водопостачання – 10,93 грн. та водовідведення – 5,74 грн.). Для споживачів що мешкають у приватному секторі – 15,69 грн. за 1 куб.м. (водопостачання – 10,30 грн. та водовідведення – 5,39 грн.).

Між іншим, нещодавно у рамках робочого візиту голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс побував у Німеччині. Під час поїздки обговорювалася можливість встановлення в охоронних зонах водозаборів сонячних батарей, аби зменшити вартість тарифів  і зробити подачу води цілодобовою. Такі кроки можуть доводити заощадити електроенергію. Тож, ймовірно, невдовзі Ужгородський Водоканал отримає сучасне обладнання. До того ж, у рамках міжнародної співпраці не виключено, що врешті-решт у обласному центрі буде впроваджено і нові методи обробки води, і знайдуться кошти на заміну водогонів, із-за аварій на яких мешканці міста нерідко зазнають незручностей.

zakarpatpost.net