Чому так довго їдуть ужгородські таксі?

Ужгород – не Львів, не Київ, не Париж… аби добратися до потрібного місця, у закарпатських пасажирів є лише дві альтернативи – маршрутка, або таксі.

У нас немає ні метро, ні трамваїв, ні тролейбусів…. Маршрутки часто переповнені, а таксі їде надто довго. Тож на кого чи на яке диво сподіватися ужгородцям, які поспішають?

-Найгірше таксі – це таксі міста Ужгорода. Якщо вам знадобиться автомобіль о 4:30 ранку, то не сподівайтеся, що в будь-який район міста ви зможете його замовити. Півгодини я викликала таксі на БАМ, телефонувала у всі служби, але почула тільки: ” В нас немає машинки у цьому районі, спробуйте пізніше”. Звичайно спробую, але хіба ж потяг мене годинку не почекає? Доведеться відкласти поїздку і викинути квиток у смітник. А ще в цивілізованих містах України таксі можна викликати наперед на конкретну годину, але не в Ужгороді, звичайно. У нас відповідь клієнтам проста: “Передзвоніть тоді, коли вам буде потрібно”. Тож як доїхати кудись в такий час із БАМу – залишається загадкою, – каже мешканка міста Василина Чорней.

zakarpatpost.net спробував розібратись у ситуації і зателефонував кільком службам таксі. Не будемо називати їх, процитуємо тільки відповіді їхніх представників.

-У місті постійно щось ремонтують, часто виникає транспортний колапс, автівки простоюють, не можуть проїхати, – запевняє пан Іван. – Крім того, не вистачає працівників. Далеко не кожен власник автомобіля хоче розбивати його вулицями Ужгорода. До того ж бракує місць для стоянок, майданчиків для таксі. Через це потерпають і водії, і пасажири. А ще – маємо неймовірну кількість викликів, мешканці міста все частіше користуються послугами таксі, обслуговувати їх інколи просто не встигаємо. Якщо у слухавці клієнту кажуть, що авто немає – значить для цього є серйозна причина і це не примха наших працівників.

-Пасажири стали вже такими вибагливими, що з ними далеко не всі хочуть працювати. Ті, у кого є машини, краще влаштовуються торговими представниками, ніж ідуть працювати у службу таксі. Усі хочуть все і зразу. Так не буває! Зразу і рибка не ловиться. Якщо авто приїхало не тієї ж секунди – усе! Ґвалт! У нас дуже велика кількість населення має власний транспорт, на дорогах постійні пробки. Плюс, приміром, біля обласної лікарні односторонній рух, вузький проїзд, немає де зупинитися.  Тож хворі телефонують по кілька разів, оббігають околиці, шукаючи авто. Влада, розуміючи, що запустити в місті метро не зможе, має йти назустріч перевізникам, створювати для нас належні умови роботи, а самі ужгородці – бути більш  толерантними і менш вибагливими, – ділиться думками пан Віктор.

Диспетчер ще однієї зі служб таксі заявила, що розмовляти з журналістом – не в її компетенції, для балачок у неї немає часу, а давати номер керівництва категорично відмовилась.

Отже, як кажуть, у кожного своя правда, але в будь-якому разі транспортні послуги в Ужгороді далекі від ідеалу. Скажімо, у Львові, клієнтові після дзвінка приходить смс-повідомлення, у якому вказано точний час прибуття автомобіля, його номерний знак і навіть ціна, яку потрібно сплатити пасажирові. Їде автівка приблизно 10 хвилин, але ж і місто більше, і так само є й затори на дорогах, і клієнтів чимало… Для пасажирів існує навіть система бонусів… і коли набирається певна кількість «балів», пасажира доставляють до пункту призначення безкоштовно. У нас, на жаль, до такого далеко…

Щодо вартості проїзду, то в Ужгороді справді таксі трохи дешевше, ніж, приміром, у Мукачеві та в Хусті. Утім у тому ж Львові існує ще й сервіс економ-таксі і добре знайому ужгородцям фразу: «Вибачте, але вільних машин немає» там не вживають. Є в тому ж місті Лева ще й ціла низка інших послуг, про які у нас поки що навіть не мріють пасажири, наприклад, мобільний сервіс виклику таксі Uber, або замовлення авто представницького класу, або ж розрахунок банківською карткою…

А що маємо в Ужгороді? Навіть самі автомобілі у нас не надто високої якості. Скільки ж у автопарках старих, розбитих, ржавих  транспортних засобів із брудними салонами? Скажімо, у Мукачеві автівки набагато кращі, ніж в обласному центрі.

У той же час, професія таксиста нелегка, адже постійно потрібно бути уважним, інколи треба вміти згладити незадоволеність клієнта, вислухати «повчання», не допустити конфлікту… так що інколи водіїв зрозуміти можна… Проте самі власники служб повинні думати про перспективу і обов’язково враховувати в роботі побажання пасажирів.

zakarpatpost.net