На Корятовича в Ужгороді – дари осені. Гриби можна придбати за 25 гривень

Жовтень у Закарпатті – традиційно пора грибарства. У цей час ліси рясніють осінніми дарами природи. Уже зранку краяни відправляються в гори за грибами, а далі – на ринки.

Вчора на площі Корятовича в Ужгороді було чимало грибів. На «зеленому» ринку мешканці сусідніх районів продавали і підосиновики, які в народі звуться топольові чи червоні, і підберезники, які називають  березовими, і білі, тобто букові.

Ціни на них продавці встановлювали досить помірні, скажімо підберезовики можна було купити і за 25, і за 45 грн, червоні – за  40-55 грн, білі – за 120-150 грн. Продавали і кучками, і на кілограми. В основному збувати лісовий крам приїхали мешканці Великоберезнянського та Перечинського районів.

-Я знаю хороші місця. Ніколи з лісу з порожніми руками не повертаюся, – каже zakarpatpost.net  пан Іван із Перечинщини. – Частину дружина консервує, частину засушує, все інше – продаю. Так багато грибів нам не потрібно.

У кошику в чоловіка переважно боровики, є й малі, і великі, усі гарні, як намальовані. А в бабусі є із Малого Березного на прилавку ще й домашня консервація, а з грибів вона готує і паштет, і юшку, і голубці…

-Коли є гриби, родина не голодна. У нас вони майже на городі ростуть, – запевняє жінка. – Далеко й ходити не треба. Допомагають збирати онуки. Дітям це – така радість.

До речі, ужгородці досить активно купують гриби. Найбільшим попитом традиційно користуються білі. Між іншим, у багатьох куточках області саме лише їх і вважають грибами та називають справжніми, або правдивими.

zakarpatpost.net