Чому спиваються закарпатські діти?

Кола, пиріжки, гамбургери, форнетті, чіпси, сухарики, крекери, шоколадні батончики… Саме таким є життя сучасного школяра. Як правило, у шкільних їдальнях діти їдять рідко (та й їжа там не завжди смачна), а із дому якщо й беруть щось, то нечасто… Зазвичай батьки дають синам і донькам гроші й вони розпоряджаються ними на власний розсуд.

Цілком, здавалося б, логічно. Дитина купить собі те, що їй до смаку. Тим більше, що магазинів біля навчальних закладів завжди багато.

Але хіба батькам, які самі вживають  нездорову їжу і годують нею ж своїх дітей спадає на думку вибирати  інакші продукти? Хоча із екранів телевізорів та у ЗМІ часто піднімається тема правильного харчування. Між іншим, нещодавно американські вчені виявили, що надмірно жирні страви можуть вливати на поведінку людей, навіть знижувати здатність до навчання.

Правда… кишенькові заощадження учні далеко не завжди витрачають на їжу.

У тих же крамницях нерідко школярам продають спиртне та цигарки. А це – тютюнові вироби реалізовують бабусі… поштучно.

Якщо в Ужгороді серед учнів популярно займатися спортом, то як з’ясував zakarpatpost.net, у   малих містах області – Мукачеві, Хусті, Тячеві, Сваляві, Воловці, діють цілі схеми збуту забороненої продукції дітям. Хоча реалізація горілчаних виробив та цигарок неповнолітнім є вважається протиправною діяльністю, однак, як кажуть у Закарпатті, закони пишуть для того, аби їх порушувати. Та й рейди працівники поліції проводять нечасто, а в управліннях освіти ніхто не перевіряє, чим займаються учні на перервах… Та й це не зовсім у їхній компетенції. Скоріше, стежити за вихованцями може дирекція учбових установ.

Але в учнів є свої таємні місця, де вони ховаються від вчителів. Та найгірше, що масово палити починають дівчата, майбутні матері.

 «Агітувати підлітків – курців зі стажем за здоровий спосіб життя безглуздо, оскільки кожен з них не тільки чув, але вже і сам зазнав ті чи інші неприємні наслідки куріння. Вони знають також, що розставання з курінням, безсумнівно, викличе схвалення і захоплення їхньою силою волі з боку рідних і близьких. Проте потрібно врахувати, що далеко не так легко і просто реалізувати свій намір, як пишуть у рекламних буклетах, тим більше якщо підліток почав курити не вчора. Слід приготуватися до того, що буде не вистачати багатьох досить естетичних дрібниць, які супроводжують цей процес, але перш за все – самого нікотину. А значить, потрібно чимало зусиль і хитрощів, щоб подолати психічну і фізичну залежність від тютюну», – каже лікар Діана Терьохіна.

Слід зазначити, що діти, в яких батьки або члени сім’ї курять, швидше за все, успадковують звичку, чи модель поведінки близьких. Крім того, вони часто піддаються впливу однолітків, які курять у школі. А значить, діти або починають палити самі, або постійно знаходяться під впливом вторинного тютюнового диму інших курців.

І в той же час дорослі не повинні стояти осторонь проблеми, яка з часом набуває все більшого масштабу. Подолати пристрасть у дитини до тютюну можна… і потрібно…

Але ще гірше, коли звичкою підлітка стає вживання спиртних напоїв. У нашій області випадки алкогольних отруєнь серед школярів є непоодинокими. Діти  труяться, а їхні рідні – мовчать.

Тож правоохоронним органам, освітянам та й самим батькам слід звернути належну увагу на недитячі проблеми закарпатських дітей, адже тютюн та алкоголь руйнують здоров’я підростаючого покоління.

zakarpatpost.net