Шкільні автобуси отримали чотири райони Закарпаття, а на Хустщині вони стали причиною конфлікту

У четвер (6.10) школи Іршавського, Мукачівського, Виноградівського та Свалявського районів отримали нові автобуси для перевезення учнів. Ключі від п’яти транспортних засобів педагогам вручив керівник області Геннадій Москаль, повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Слід зазначити, що  в Хусті із закупівлею шкільних автобісів виник конфлікт, оскільки депутати відмовилися виділяти на їхню закупівлю кошти із районного бюджету.

-У той час, коли всі райони області використали свої кошти, ми втратимо 2 млн 400 тисяч гривень, не освоївши їх, не підтримавши програму. Справа в тому, що обов’язковою умовою закупівлі шкільного транспорту є  співфінансування і із місцевого бюджету ми повинні виділили 30 відсотків від суми, а це – 1 030 000 гривень, – розповів zakarpatpost.net голова Хустської РДА Назарій Павлій. – Тільки так ми можемо оголосити тендер і закупити два автобуси. Решту коштів, які можуть залишитися у районному бюджеті можна перерозподілити на нагальні потреби. Проголосувавши проти – ми робимо вибір на користь  того, щоб від нас забрали ті 2 мільйони 400 тисяч гривень. По-друге, ми опиняємося у такій ситуації, що закупити автобуси просто не вдасться. Хоча до мене поступає чимало звернень від батьків, які просять придбати транспорт для перевезень учнів. Для чого ж ми тоді тут усі сидимо, коли не можемо елементарно закупити ті речі, на які спрямовано цільові кошти із Києва? Чому повинна від цього страждати громада?!

Нагадаємо, що після початку антитерористичної операції на сході країни Закарпаття втратило 20 шкільних автобусів, віддавши їх на потреби армії. Цьогоріч область отримала понад 26 мільйонів гривень з державного бюджету на придбання автобусів для учнів. У співфінансуванні з місцевими бюджетами (а це відповідно 70% на 30%) для потреб районів у нинішньому році заплановано закупити 26 нових автобусів. На початку серпня дев’ять автобусів уже отримали школи Ужгородського, Берегівського, Міжгірського і Рахівського районів.
Загалом на сьогодні закуплено 14 шкільних автобусів, щодо 12 поки тривають тендерні процедури.

zakarpatpost.net