Осінній курс долара: чого чекати?

Курс валют на 10 жовтня.

Нацбанк України встановив на 10 жовтня офіційні курси валют на рівні:

2584,0885 гривні за 100 доларів (-4,8044);

2878,6746 гривні за 100 євро (-17,0021);

4,1476 гривні за 10 рублів (-0,0019).

Восени є низка причин, по яким курс долара може рости. По-перше, український Кабмін готується до опалювального сезону і закуповує імпортний газ. Це означає, що уряду потрібні деякі запаси валюти, щоб розплатитися за 8 мільярдів кубометрів імпортного газу в другому півріччі 2016 року.

По-друге, восени українському уряду доведеться повертати відсотки за іноземні кредити. Частина траншу МВФ може піти на погашення раніше взятих кредитів. По-третє, традиційно восени попит на валюту зростає приблизно на 10%. Українці починають активно купувати долар.

По-четверте, восени збільшується активність експортерів агропродукції. Якщо квоти на експорт на 2016 рік будуть використані повністю, експортери можуть притримати свою продукцію до початку 2017 року, коли ціна на продукти почне рости.

Коли ж можна очікувати стабілізації гривні по відношенню до долара?

До виділення МВФ ще одного траншу, чорний ринок може робити спроби розхитувати валютний коридор і заробляти на паніці українців. Але як тільки гроші МВФ будуть зараховані на рахунки Нацбанку, повинна відбутися стабілізація курсу гривні і зниження вартості долара. Багато що тут залежатиме від політики самого Національного банку.

Видимих причин для зростання курсу долара в Україні зараз немає. Але, якщо Нацбанк як і раніше не буде регулювати курс валютного коридору, і не стане викидати на міжбанківські торги додаткові запаси валюти, гривня може знову почати дешевшати.

https://zakarpatpost.net