«Врятуємо стару церкву від Москаля!»

Геннадій Москаль побував у високогірному селі Рекіти й оглянув дерев’яну Миколаївську церкву, збудовану в середині 18 ст. Споруда, яка є пам’ятником архітектури національного значення і вважається однією з візитівок Верховини, потребує ремонту – шинглі (дерев’яна дранка) частково прогнили, під час дощів дах протікає, що призводить до поступової руйнації церкви. Місцеві мешканці попросили голову ОДА допомогти з ремонтом, оскілки власними силами зробити їм це не під силу, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

– Я пообіцяв допомогти – відшукати майстрів, що роблять шинглі за старою технологією, і відновити дах церкви, – зазначає Г.Москаль. – Але оскільки нещодавній ініційований мною ремонт старої дерев’яної церкви Святої Анни у Буківцьові (Великоберезнянський район) викликав у деяких людей неоднозначну реакцію, не буду поспішати.

Закликаю всіх тих, хто висловився різко проти відновлення церкви Св. Анни за старою технологією, зробити ремонт Миколаївської церкви в Рекітах самим – знайти майстрів, деревину, домовитися й заплатити за роботу. Пропоную також відремонтувати стару (початок 18 ст.) церкву Святого Василія Великого у с.Сіль Великоберезнянського району. На якій ще в 70-х роках минулого століття замість дерев’яних встановили бляшані куполи. Щодо церкви у Буківцьові, то ми готові навіть демонтувати нові куполи з шинглів за умови, що «активісти», «дизайнери» та «знавці старих церков», котрі так різко виступили проти ремонту, зроблять і встановлять інші. Можна навіть організувати акцію під умовною назвою «Врятуємо стару церкву від Москаля!» Але закликаю цих людей зробити хоча би щось реальне, а не просто стукати пальцями по клавіатурі, друкуючи в соцмережах гнівні пости. І показати всьому Закарпаттю – ось як треба робити! Бо в мене виникло переконання, що ні «активістам», ні «дизайнерам», ні різного роду «знавцям» ці церкви взагалі не потрібні. Вони потрібні тільки для того, щоб облити брудом тих, хто дійсно захотів врятувати їх від руйнування і взявся за конкретну роботу.

До наступної весни роботи з відновлення названих дерев’яних церков особисто я ініціювати не буду, а даю можливість проявити себе «активістам із соцмереж». Перефразую пріснопам’ятного Ющенка – покажіть себе і словом, і ділом!

zakarpatpost.net