Двічі народжені: собака закарпатки народила спочатку чотирьох, а через два тижні ще п’ятьох цуценят

У житті трапляється чимало аномалій, особливо останнім часом… восени починають цвісти дерева, у грудні – плодоносити ягоди, а в січні – розквітати проліски. Трапляються незвичні випадки і з тваринами.

Нещодавно собака ужгородки Марії Попович народила дев’ятьох цуценят. Здавалося б, звична річ, однак не все так просто.

-У моєї німецької вівчарки рівно в строк з’явилося на світ вісім малюків. Живе вона з ними у спеціальному будиночку. Оскільки надворі вже прохолодно, у вольєр її випускаю тільки під наглядом, аби не застудити малюків. Зауважу, що розведенням вівчарок займаюся більше двадцяти років. Тож бувало в досвіді всяке. Отже, після того, як перейми у Ради припинилися, я спокійно пішла спати. Тим більше, була вмовленою, адже народжувала вона цілу ніч, до п’ятої ранку. Для того, аби пересвідчитись, що все гаразд, ввела їй ще ін’єкцію окситоцину. Засіб стимулює процес скорочення матки і виштовхує плоди назовні. Однак собака спокійно лежала, – розповідає жінка.

Слід зазначити, що підопічні пані Марії народжують тільки в її присутності, тобто, кличуть хазяйку на допомогу. Але, виявляється, не завжди…

-Минуло два дні. Якось увечері я побачила, що у всіх цуценят пуповина вже присохла й відпала, а в одного – свіжа. Здивувалася, як то може бути. Перев’язала її, замастила зеленкою і трохи підрізала. Крім того, здивувало, що малюк був трохи мокрим. Подумала, що Рада вилизала його й намочила язиком. Наступного ранку випустила собаку трохи прогулятися, а сама тим часом милувалася малятами. Чомусь спало на думку перерахувати їх. Повинно було бути вісім. Однак було дев’ять. Порахувала ще раз, а потім ще… Спочатку гадала, що двоїться в очах. І лише тоді я збагнула, чому те цуценятко було мокрим. Виявляється, собака народила його через дві доби після початку пологів. – розповідає ґаздиня.

Як це може бути, zakarpatpost.net вирішив поцікавитися у фахівців.

-Це ненормально. Пологи мають закінчитися вчасно. Гадаю, це якісь патології. У ідеалі цуценята мають народжуватися з інтервалом у годину, – каже ветеринарний лікар Павло Микитчак. – Хоча часом трапляється всяке. Але, зазвичай, у таких випадках тварині робимо кесарів розтин. Плоди ж, як правило, з’являються на світ мертвими, бо гинуть в утробі від асфіксії.

Однак у Марії Попович випадок із Радою не викликає подив. Було в її практиці ще цікавіше.

-Мала я одну вівчарку Дану. От із нею траплялися чудасії. Зазначу, що собака була цілковито здоровою і малят мала неодноразово. Але якось вона народила чотирьох цуценят передчасно. Двоє з них загинули, а двоє вижили. Вагітність у собак триває дев’ять тижнів. Дана ж народила на сьомому, тож для мене такий хід подій видався нормальним. Однак через два тижні вона привела на світ ще п’ятьох цуциків. Лікар запевнив, що такого не буває, казав, що за моїми собаками можна писати наукову дисертацію, – усміхається жінка. – Між іншим, сусідка – терапевт  одразу сказала, що подібне серед жінок рідко, але трапляється при багатоплідній вагітності. Тобто, одна дитина може народитися раніше, а інша – у строк. Саме так було і з моєю улюбленицею.

Зараз цуценята Ради живі і здорові, а господарка зізнається, що її такі аномалії не дивують.

zakarpatpost.net