В Ужгороді ПАДІЮН і надалі оздоблюватимуть графіті

Перші розписи на стінах ПАДІЮНу з’явилися у 2004 році. Місцеві креативні митці оздобили будівлю яскравими графіті. Малюнки настільки сподобалися ужгородям, що в палаці дитячої та юнацької творчості навіть запровадили проведення фестивалів настінного розпису.

Зокрема, у  2015 році Закарпатський «ПАДІЮН» спільно з  Карпатським фондому рамках Програми транскордонного співробітництва SK08 розпочали масштабний транскордонний проект під назвою «Ґенерація 2020», що фінансується Норвезькими грантами та урядом Словацької Республіки. Мета проекту-мобілізувати молодих людей та сприяти їх особистісному розвитку шляхом надання підтримки  у започаткуванні власних творчих ініціатив та проектів, а також підтримати співпрацю та участь молоді у місцевому та регіональному розвитку, повідомили  zakarpatpost.net у ПАДІЮНі.

Саме завдячуючи  підтримці Карпатського  фонду,  з’явилась можливість реалізувати масштабний проект проведення першого на Закарпатті Міжнародного АЛЯРМ ГРАФІТІ ФЕСТУ 14.10. -16.10.2016.

Організатор : «ПАДІЮН»

Співорганізатори:

Романець Ерік народився в Ужгороді, у 1994 році, випускник Закарпатської Академії Мистецтв. Активний художник та графік-дизайнер.

Блажей Русін, народився в Польщі, у 1988 році. Тривалий час проживає в Ужгороді. Випускник Академії Мистецтв в Познані. Художник з європейською практикою.

Учасники  зі Словаччини (Братіслава, Кошіце), Польщі, Великобританії, України (Ужгород, Мукачево,  Одеса,  Львів,   Луцьк.  Київ,  Чернівці).

Фестиваль Алярм – це подія не тільки для художників, але, передусім -це сміливий крок графіті з субкультурного контексту в суспільне мистецтво.

Основною метою фестивалю є виготовлення  муралів (живопис на  архитектурних спорудах),  тематика яких чітко пов’язана з самою локацією події –  «ПАДІЮНом». Головною інспірацією є монументальний живопис у центральній частині фойє палацу, під впливом якого хочемо провести  творчий діалог. За допомогою групиз апрошених митців на будівлі ПАДІЮНу. У  2015 році Закарпатський палац дитячої та юнацької творчості  «ПАДІЮН» з’являться сучасні мурали, котрі будуть визитівкою та гордістю не тільки міста, а регіону. Це  європейська подія, яка об’єднає графіті-художників, документалістів  і активістів з України, Польщі та Словаччини. Їй  передують  успішно розпочаті  в Ужгороді у 2005 році  Всеукраїнські фестивалі графіті, що показав зацікавленість такими творчими акціями не тільки мешканців міста, а й його  гостей.

Ужгороду належить важливе місце,  в якому перетинаються міжнародні впливи  не  тільки в географічному, але і в історичному, мистецькому, світоглядному контексті.

Програма заходу:

14.10.2016

19:00 – Відкрита лекція та дискусія від «StreetArtCommunications » (Кошіце) та презентація діяльності-фундації. (Лекція на англійській мові  з перекладачем на українську мову). «ПАДІЮН» «галерея дитячої творчості ім З.С.Баконія»

15.10.2016:

11:00 – продовження малювання  муз.  супровід КулД, Вайбс

14:00 – відкриття виставки Станція місто (Ексклюзивні Стікери) в «ПАДІЮНі». Виставка триватиме 1 тиждень.

15:00 – Скечбатл

16.10.2016:

11:00 продовження фестивалю муз. супровід  –  Тудор

11:00 – пленер «Улюблені місця рідного Ужгорода»  наб. перед ПАДІЮНом

19:00 – завершення фестивалю Алярм та презентація муралів, дискусійний підсумок робіт

19.30 – Театр вогню та світла Dragonfiy

zakarpatpost.net