Мукачівщина отримала санітарний автомобіль, але спецтраспорту все одно не вистачає

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини села Страбичева отримала новий службовий транспорт – автомобіль, який виконуватиме функції санітарного та забезпечить виклик лікаря до ряду населених пунктів: Гандеровиця, Яблунево, Станово, Ділок.
Ключі від авто Сергій Гайдай вручив головному лікарю «Центру первинної медико санітарної допомоги Мукачівського району» Вікторії Лані та завідувачу АЗПСМ Юрію Маркулинцю. Також був присутнім і голова села Іван Йовбак, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Мукачівської РДА.

Питання забезпечення санітарними автомобілями дуже гостро стоїть в районі. Далеко не всі амбулаторії Мукачівського району – найбільшого в Закарпатті за кількістю населених пунктів – забезпечені транспортом. А враховуючи, що ряд сіл мають статут гірських, отже й рельєфні особливості вимагають відповідного транспорту, – значення проблематики тільки посилюється. Так, питання забезпечення санітарним транспортом викликало дискусії у сесійній залі Мукачівської районної ради під час останнього пленарного засідання.
На придбання одного санітарного автомобіля народні обранці району виділили 390 тисяч гривень з районного бюджету. Думки депутатів розділилися з приводу визначення населеного пункту, якому віддадуть санітарний автомобіль. Відповідно до проекту рішення райради, дану машину отримав медичний заклад села Страбичева.
Під час сесії до присутніх звернувся голова Мукачівської РДА та депутат райради Сергій Гайдай, який вніс наступну пропозицію: автомобіль, закуплений за кошт районного бюджету віддати для обслуговування віддалених населених пунктів, розташованих у гірській місцевості з дорогами різного виду покриття, це: Новоселиця, Гандеровиця, Яблунево, Станово, Ділок. Натомісць, для обслуговування населення села Страбичева, розташованого у низинній місцевості, – віддати авто, яке за особистою ініціативою та домовленістю очільника району з Управлінням ДФС краю, – надано для Мукачівщини в безоплатне користування.
Але, незважаючи на конструктивну та практичну пропозицію, частина депутатського корпусу, яка наразі складає більшість, проголосувала за надання санітарного автомобілю для села Страбичево, тим самим залишивши п’ять населених пунктів без машини «швидкої».
Показово, що свій голос «за» політичне рішення віддав і лікар за фахом, керівник медичної установи села Страбичево Іван Мучичка, який також є одним з депутатів райради.
«Незважаючи на те, що в сесійній залі у депутатів – медиків політична складова пересилила клятву Гіпократа, а рішенні депутатської більшості відсутня практична сторона, населені пункти гірської місцевості не залишилися без «швидкої», яка їм так необхідна,- коментує Сергій Гайдай, – їм надано автомобіль, який район отримав в безоплатне користування.»
Як підкреслює очільник району, дуже важливим є те, щоб намагатися вирішувати гострі проблеми без навантаження на місцеві бюджети – районний та сільський або селищний.
Співпраця з Упарвілнням ДФС в Закарпатській області дає можливість оформлення безоплатного користування транспортними засобами з так званого митного конфіскату.
Дану практику спільно з Управлінням ДФС України в Закарпатській області, Сергій Гайдай особисто започаткував на Мукачівщині.
Таким чином вирішено проблему Управління соціального захисту населення Мукачівської РДА, яке також отримало транспортний засіб.
Одним з важливих питань, яке відноситься до компетенції Управління соціального захисту населення, є оформлення та нарахування субсидій для мешканців району. Для проведення роз’яснень щодо пакету документів, необхідних для отримання субсидій та оперативного обрахунку, УПСЗН було забезпечено транспортом.
«Машина службового користування, – акцентує Сергій Гайдай, – оптимізувала роботу комісій з розгляду заяв та тим самим пришвидшила оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги. Адже мешканці району подають пакет документів у повному переліку за першим разом, що дозволяє спеціалістам обрахувати розмір державної допомоги оперативно.»
Виїжджаючи до населених пунктів комісійно, працівники Управління соціального захисту (керівник Олександр Немйо) також консультують мешканців району з ряду інших питань, відповідно до компетенції структурного підрозділу, надають практичну допомогу в оформленні документів на різні види державних допомог, відвідують багатодітні родини, що потребують соціального супроводу.

zakarpatpost.net