Відібрати квартири від закарпатців стало легше

Відтепер позбутися житла стане ще легше, банкам розв’язують руки. Нова  постанова Верховного суду України лобіює інтереси фінансових установ і кладе на коліна клієнтів, які потрапили у кредитний зашморг.

Суть постанови зводиться до того, що згідно із рішенням суду, тепер банку буде достатньо звернутися до реєстратора й зареєструвати право власності боржника за собою або відразу продати майно від свого імені.

Слід зазначити, що у банківську пастку на сьогодні вже потрапили тисячі кран… тож що на них чекає?

-На придбання житла взяли кредит… у доларах, оскільки за квартиру потрібно було заплатити саме американською валютою. Спочатку все було добре, поступово погашали… однак потім трапилося нещастя і в мене помер чоловік. Залишилася сама з двома неповнолітніми синами: одному було дев’ять місяців, іншому – 12 років. Зарплата в мене невисока, та й отримую її у гривнях. Погашати суму, вказану в договорі ставало все важче. Заборгувала за кілька місяців. Банк подав на мене позов до суду. Працівники фінансової установи дзвонили щодня, залякували, погрожували виселенням, навіть вночі. Умовляла спростити умови погашення боргу, адже всі ми люди і розраховувала на звичайну людяність. Та де там! Казали, що житло в мене відберуть, діти – це моя проблема, а не їхня і те, що вони не досягли повноліття – конфіскації майна не завада. Врешті-решт на деякі поступки таки мені пішли. Кредит перевели у гривневий. Сплачувати я його повинна аж до 2024 року. Отож… не знаю… що буде далі, – каже ужгородка Таїсія Бонь.

На ставлення банків до клієнтів нарікає більшість тих, хто хоч раз спробував на собі що таке кредит.

-За три роки заплатив потрійну суму…. А ще сім треба сплачувати. Хіба ж так можна розводити населення? – заявляє інший ужгородець Василь Король.

Підприємці також скаржаться на високі відсотки кредиторів.

-Ми заробляємо в гривнях, а нарахування зводяться до доларового еквіваленту. Тобто, взяв кредит на 200 тисяч, а за кілька тижнів можуть перерахувати… і сума складе вже 400 тисяч. Відсотки – взагалі фантастичні, – каже місцевий бізнесмен Віктор Ковач.

У той же час юристи б’ють на сполох. Вони реально розуміють, чим для населення може закінчитися таке банківське самоправство.

-У першу чергу рішення вигідно кредитору, оскільки, незважаючи на всі допущені судами порушення норм матеріального права, насамперед ті, що стосуються способів захисту порушених прав, його домагання були задоволені. Плюс для банків ще й у тому, що, маючи рішення суду про визнання за собою права власності на предмет іпотеки і знаючи, що воно прийнято з порушеннями норм права, таке рішення все одно можна залишити в силі, посилаючись на постанову Верховного Суду України, — розповів UBR.ua адвокат ЮФ Gentls Олександр Рубля.

До речі, людям, які взяли кредити, навіть адвоката найняти складно, адже за його послуги додатково потрібно заплатити, а на шиї крім того висить чимала сума боргу… Домовитися з фінансовими установами по-доброму також не виходить.

А самі банки тим часом практично перетворюються на ріелторів… яким більше церемонитися з боржниками не потрібно.

Крім того, процедури так званих публічних торів, через які збувається конфісковане майно далеко не є прозорими. Часто запроваджуються багатодоходові схеми, завдяки яким новим власником нерухомості стають «свої» люди… та й ціни інколи виставляються просто зі стелі… Реалізатори нерідко навмисне занижують вартість майна, не допускають до аукціону «сторонніх», зривають торги. Отже, у підсумку, за оцінками фінансових установ, кредитори отримують на руки тільки 30–45% вартості застави. Як правило, ця сума є невеликою, тому грошей часто-густо не вистачає для того, аби покрити кредит. Отже, банк продовжує наполегливу і цілеспрямовану роботу із тим же боржником, наполягаючи на реалізації іншого майна.

Тож як бути тим, хто став заручником ситуації? На вулиці ж може справді опинитися далеко не одна закарпатська родина…

zakarpatpost.net