Закарпаття співпрацюватиме з німцями. Йдеться про реалізацію спільних проектів

У ході першого пленарного засідання 5-ої сесії обласні депутати затвердили  програму співробітництва між Закарпатською областю та округом Верхня Франконія (Німеччина) на  період 2016-2018 роки.

Програма про співробітництво була підписана ще 3 серпня 2016 року в м.Гольдкронах головою обласної ради Михайлом Рівісом та головою загальних зборів округу Верхня  Франконія  Гюнтером Денцлером на основі Угоди про міжрегіональне партнерське співробітництво між Закарпатською обласною радою та окружними зборами округу Верхня Франконія (Федеративна Республіка Німеччина), укладеної у 2001 році.

Програма передбачає конкретні заходи та напрями, які планується здійснити у визначений термін з метою вирішення питань, що становлять спільний інтерес. Зокрема, мова йде про активізацію інвестиційного співробітництва, встановлення ділових контактів та співпраці між бізнесовими структурами; сприяння підвищенню ефективності використання наявного туристично-рекреаційного потенціалу двох регіонів; проведення низки культурно-мистецьких закладів тощо, повідомила  zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської обласної ради.

Документом передбачено, що сторони підтримуватимуть встановлення між містами та іншими населеними пунктами,  установами освіти, культури, охорони здоров’я і художніми колективами Закарпатської області та округу Оберфранкен  побратимських відносин, підписання  між ними відповідних  угод в рамках  проекту «Комунальне партнерство з Україною», сприятимуть обміну делегаціями представників бізнесових структур з питань залучення інвестицій та розвитку взаємних економічних зв’язків (наприклад, через  надання інформації про контактні дані та відповідних фахівців), отриманню відповідних  коштів, у тому числі від ЄС або організації „Servicestelle Kommunenin der Einen Welt“,  для реалізації спільних проектів.

Програмою також намічено проведення ряду спільних заходів у сфері освіти,  культури, спорту, туризму, охорони здоров’я  та  інше, що сприятиме також задоволенню національно-культурних потреб німецької меншини  Закарпаття. З часу  підписання  програми німецька  сторона  уже  надала гуманітарну допомогу Ужгородській міській клінічній лікарні, поставивши їй відповідне медичне  обладнання.

Реалізація Програми сприятиме активізації участі сторін у програмах, які спрямовані на розвиток українсько-німецького транскордонного співробітництва, залученню фінансових джерел Європейського Союзу.

zakarpatpost.net