Хустець – річка судноплавна?

Про забруднення водних артерій вже не раз писав  zakarpatpost.net.  На жаль, наші краяни часто плюють у власні колодязі, перетворюючи ріки на стихійні сміттєзвалища.

Невеличка водойма, що протікає через центральну частину міста над Тисою постійно опиняється в епіцентрі уваги тих, хто любить викидати власний непотріб там, де заманеться. Особливо проблемною є ділянка неподалік центрального міського ринку. По-перше, там уже далеко не перший рік розквартирувався третій автовокзал, тобто перевізники влаштували собі стоянку… тож пасажири перед тим, як відправлятися додому нерідко розпаковують придбані речі і викидають коробки прямо у воду. По-друге, поблизу ринок… тож це стає ще однією з причин захаращення річки, адже як між продавцями, так і між покупцями завжди знаходяться «сміттярі»…

Крім того, саме населення, що проживає поруч, інколи виносить побутові відходи у природний «контейнер»….

Слід зазначити, що мерія Хуста пробує боротися з проблемою, зокрема, під час проведення робіт із облаштування берегоукріплення перекриває самовільні каналізаційні стоки, які краяни відводять у водойму, однак подолати повністю проблему все одно не вдається.

До  того ж волонтери вже не раз розчищали гирло Хустеця, однак чистим воно залишалося не більше двох тижнів. Між іншим, на узбережжі можна помітити кілька табличок із написами: «Не смітити», але краяни нерідко викидають рештки життєдіяльності прямо під ними. Прибирати ж сміття зазвичай випадає честь тільки комунальникам.

А цими днями невелика річка перетворилася на судноплавну… звичайно, у переносному значенні слова. Принаймні, бачачи  посеред водойми автомобільні шини, чомусь здається, що посеред русла нещодавно проходило авторалі… Чи може посеред річки відбувалися  змагання між катерами, оснащеними колесами? А може славнозвісний «Хустяник» із відомого закарпатського мультфільму від «Нашої файти» вивчав глибину водойми?

У будь-якому разі шинам не місце посеред Хустеця… а за викидання сміття у невстановленому для цього місці, передбачено адміністративну відповідальность. Так, відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), засмічення територій побутовими та будівельними відходами, викидання, вивантаження сміття в невстановленому місці, а також спалювання є недопустимим. Порушення тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 340 до 1360 гривень, на посадових осіб, суб’єктів підприємницької діяльності від 850 до 1700 гривень. Відповідно до статті 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, спалювання опалого листя також є недопустимим. Порушення тягне накладення штрафу на громадян від 170 до 340 гривень та на посадових осіб – від 850 до 1190 гривень.

 zakarpatpost.net