Як депутати дурять закарпатців, або «Хіба ревуть воли, як ясла повні»…

Із 1 грудня розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати буде збільшенодо 1600 гривень. Такий «щедрий» подарунок зробили населенню наші народні обранці. Але подбали вони не тільки про електорат, але й про себе…

Батіг, пряник… і трохи любові

Про обмеж6ення пільг нашим славнозвісним слугам народу останнім часом говориться багато. Та чи насправді такими вимогливими до себе є депутати, чи справді вони готові позбавити себе усіляких благ  заради відкритості і прозорості перед виборцями?

Ні жаль,ні… Затягнути паски народні обранці не надто готові… Зокрема, як пише газета «Експрес»: «Згідно з інформацією, яку оприлюднив Апарат Верховної Ради, тільки у вересні 171 народний депутат отримав по 11 500 — 13 800 гривень кожен як компенсацію за оренду житла або готельного номера. Серед тих, кому держава оплачує житло, значаться представники різних фракцій і груп. Для прикладу, 62 із 142 депутатів БПП, серед них: Олексій Гончаренко, Андрій Вадатурський, Павло Кишкар, Аркадій Корнацький та інші. У “Народному фронті” компенсацію отримали 43 із 81 депутата, зокрема і спікер Андрій Парубій, Максим Бурбак, Юрій Береза, Євген Дейдей. У “Самопомочі” бюджетні кошти дісталися 15 із 26 депутатів, серед них – Олегові Березюку, Семенові Семенченку, Олегові Лаврику. В “Опозиційному блоці” — 11 із 43, зокрема Дмитрові та Михайлові Добкіним. Навіть якщо візьмемо середню суму компенсації за оренду житла – 12 650 гривень і помножимо на кількість депутатів, які отримали її (а це 171), то вийде чимале число — понад 2 мільйони 160 тисяч. Лише за місяць! Крім того, як свідчить інформація того ж Апарату Верховної Ради, за вересень держава виплатила народним обранцям (а таких було 182!) понад 430 тисяч гривень компенсації за проїзд. Якщо додамо витрати на проїзд і на житло, дістанемо приблизно 2,5 мільйона! Скільки ж заробляють “бідні” депутати, що змушені просити про компенсацію? Така цифра в Апарату Верховної Ради також є: за перший місяць осені обсяг нарахованої зарплати слугам народу сягнув понад 6,6 мільйона гривень. Цікаво, що 2,2 мільйона з них — це надбавки за інтенсивність праці…».

До того ж, політолог Микола Спиридонов зауважує, що держава і надалі відшкодовує витрати на житло тим, хто не зареєстрований у Києві чи у 30-кілометровій зоні, компенсує їм вартість проїзду територією України (у межах встановленого ліміту). А ще надає безплатне медичне обслуговування у спецзакладах, держохорону (не лише для депутата, а й для членів його сім’ї) та оплачувану відпустку на 45 днів.
Але за чий рахунок здійснюються всі ці виплати? Безумовно, що за наш із вами, адже будь-які державні гроші – це податки населення… тобто, любов до народу у його слуг вимірюється у матеріальному еквіваленті… Отже, фактично ми фінансуємо тих, хто згадує про нас лише, як правило, перед черговими виборами… Звісно, є серед народних обранців і такі, хто дійсно дбає про людей правда, це – одиниці… але ж ми оплачуємо утримання не лише окремих,  а абсолютно всіх депутатів…

Європейські цінності відміняються?

Зараз у всіх на вустах теза про євроінтеграцію та європейські цінності. Європейський рівень життя. Звісно, ні наші зарплати, ні пенсії не є такими, як у країнах ЄС. Та й депутати, беручи за приклад досвід Німеччини та франції, орієнтуються у заробітках саме на ці держави… і займаються марнотратством.

Але дозволити собі подібну розкіш можна лише за умови, що країна стоїть на такому ж економічному щаблі. А в нас, як казав Шевченко: «Одні жирують, інші – бідують».

Скажімо, за інформацією Головного управління статистики у Закарпатській області, наші краяни зароблять приблизно 3864 гривні на місяць. При цьому – найнижчими є статки в мешканців Іршавщини – 2513 гривень.  Цікаво, що цей показник є набагато нижчим від загальнообласного, як, між іншим і в більшості міст і районів, скажімо, у Воловці – населення заробляє у середньому 2825 гривень, на  Свалявщині – 2895 гривень, у Хустському районі – 2964 гривень, у Хусті – 2970 гривень,у Міжгір’ї – 2988 гривень, у Тячеві – 3033 гривень, у Мукачівському районі 3043 – гривень, у Великому Березному – 3122 гривень, у Берегівському районі – 3131 гривень, у Перечині – 3263 гривень, у Берегові – 3250 гривень, у Рахові – 3260 гривень, у Мукачеві – 3604 гривень, у Виноградові – 3646 гривень, в Ужгороді – 3697 гривень.

Прибутки, вищими від середніх показників є лише в Ужгородському районі – 4128 гривень. І це при тому, що середня заробітна плата в Україні становить 337 гривень на місяць.

Між іншим, закарпатська зарплатня, згідно з даними Дерстату, є однією з найнижчих у державі. Менше від нас заробляють тільки в Тернопільській області – 3259 гривень. Навіть в окупованому Донецьку заробітна плата складає 5656 гривень, не кажучи вже про столицю, де населення має щонайменше 7879 гривень на місяць.

Тож про кого думають народні обранці, коли ділять гроші? До речі, проект закону про Дербюджет на наступний рік теж викликав хвилю обурень серед громадськості. Але про нього – іншим разом…

 zakarpatpost.net