У Закарпатті планують відкрити румунське дипломатичне представництво

Консульство Румунії у с. Солотвино на Тячівщині запрацює з листопада.

Про це повідомив голова консульства Габріел Нікола під час зустрічі з керівниками краю – Геннадієм Москалем та Йосипом Борто.

За словами консула, до нині дипломатична установа не працювала через певні формальності з оформленням документів та технічним оснащенням, але до кінця місяця всі перепони будуть усунені, почнеться прийом громадян. У відомстві видаватимуть національні візи всіх типів та дозволи на малий прикордонний рух.

Як зазначив Г. Нікола, консульство  Румунії у селищі Солотвино матиме такі ж  повноваження та функції як Генеральні консульства у м. Чернівці та м. Одеса , повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

Дипломат також наголосив, підтримує Геннадія Москаля в намірах  відновити роботу раніше діючих пунктів пропуску на кордоні Закарпаття та Румунії. Запевнив, на своєму рівні сприятиме втіленню цих прагнень.

Геннадій Москаль побажав новопризначеному консулу успіхів у роботі, а також запевнив у всебічній підтримці його діяльності з боку обласної влади. Адже збільшення кількості дипломатичних представництв сусідніх країн сприятиме налагодженню добросусідства та транскордонного співробітництва з європейськими державами.

«Інтеграція в Європейський союз – це не підписання тисяч документів, а створення тисяч зв’язків – культурних, економічних. Необхідно  налагоджувати стосунки між громадами, співпрацю між населеними пунктами, – наголосив заступник голови обласної ради Йосип Борто. Закарпаття вже має позитивний досвід співпраці з регіонами сусідніх країн – Чехії, Словаччини та Угорщини у залученні через спільні програми та гранти європейських коштів на розвиток Закарпаття. На черзі налагодження подібної співпраці з Румунією, чому неабияк сприятиме відкриття консульства Румунії на Закарпатті».

zakarpatpost.net