Голодні й бідні? Закарпатським депутатам не вистачає зарплатні?

У той час, коли мінімалка піднімається для населення всього на сотню гривень, коли середній розмір пенсій не дотягає навіть до двох тисяч, депутати цими днями проголосували за те, аби вдвічі підвищити собі зарплатню.  Сердешні голодні народні обранці пішли на такий відчайдушний крок у зв’язку з девальвацією гривні і саме тоді, коли затверджували проект бюджету на наступний рік (аби закласти собі в ньому потрібні кошти)… у якому між іншим, більше недопрацювань, ніж здається з першого погляду (знову ж таки просте населення багато в чому обділили). Але про нього – іншим разом. А зараз про головне – про гроші.

Собі – 25 мінімалок, населенню  – одну

Нову зарплатню наші славні слуги народу отримають 1 грудня, а закон набирає чинності вже 1 листопада. Розміри ж заробітних плат державних мужів цими  днями оприлюднила «Українська правда» І вони… вражають  пересічних  краян…

 «Виходячи із документу, посадовий оклад голови Верховної ради Андрія Парубія збільшиться до 30 мінімільних заробітних плат (мінімальна зарплата в Україні становить 1450 гривень – ред.) – до 43,5 тисячі гривень, заступника голови Ірини Геращенко – до 28 окладів  – до 40,6 тисячі гривень.

Зарплата заступника голови ВР Оксани Сироїд так само збільшиться до 28 мінімальних заробітних плат.

Заробітна плата народного депутата становитиме 25 “мінімалок”, що  дорівнює – 36,250 тисячі гривень.

Згідно із документом,  для оплати праці помічників-консультантів незалежно від їх кількості народному депутату встановлюється загальний місячний фонд у межах 16 мінімальних заробітних плат – до 23,2 тисячі гривень.

Нагадаємо, заробітна плата голови ВР Парубія за вересень становила 20,2 тис. гривень, Геращенко – 19,7 тис. гривень, а заступника голови Сироїд – 18,6 тис. гривень.

З урахуванням всіх надбавок, доплат та винагород Парубій заробив у вересні 20 240 гривень. Першому віце-спікеру Геращенко всього за вересень було нараховано 19 742 тисячі гривні. Зарплата Сироїд за серпень становила 18,6 тис гривень.

Нагадаємо, в серпні зарплата Парубія становила 17,4 тис. гривень, Геращенко – 6,3 тис. гривень, Сироїд – 14,1 тис. гривень.», – йдеться на сайті «УП».

Отже закарпатські парламентарі матимуть щомісяця 36 250 гривень нового прибутку.

Головне – себе  не обділити

Але  як голосували наші народні обранці за збільшення власних матеріальних статків?

Про це повідомляє сайт Mukachevo.net.

«За» таке рішення голосували п’ять закарпатських нардепів: Валерій Пацкан (БПП), Роберт Горват (БПП), Валерій Лунченко (НФ), Михайло Ланьо (Відродження), Василь Петьовка (Воля народу).

Не голосували четверо: Василь Брензович (БПП), Нестор Шуфрич (Опоблок), Іван та Павло Балога (Позафракційні).

Утримались Віктор Балога (Позафракційний) та Юрій Чижмарь (Радикальна партія).

Нардеп від Батьківщини Іван Крулько був відсутнім на засіданні», – зазначено на сайті видання.

Тобто, проти не проголосував жоден представник народу від нашої області… Зрозуміло, парламентері  турбуються про себе, не хочуть упустити шанс отримувати більші прибутки… і це нормально… але при цьому вони в першу чергу повинні думати не про власні статки, а про своїх виборців, яким підвищувати рівень життя зовсім не поспішають.

А, можливо, вони рівняються за прибутками до Європи… адже саме на держави ЄС ми беремо орієнтир… але чому тоді  при цьому нардепи нехтують рівнем добробуту населення?

Отже як дбають закарпатські депутати про життя своїх земляків? Хтось скаже що вони фінансують ремонти вулиць, закладів культури та освіти, проведення різних свят та фестивалів… Звісно, грошима вони допомагають… але ж не з власної кишені, а  державної казни. Звісно, закарпатські парламентарі дуже любять хвалитися у ЗМІ здобутками і тим як вони підтримують своїх земляків, як піклуються про бідний народ. Але їхня реальна діяльність демонструє зовсім інші речі. Зокрема,п’ять із нардепів проявили рідкісну одностайність у питанні підвищення власних зарплат,  інші ж або  не голосували, або утримались, або взагалі прогуляли засідання…

Цікаво, чому у своїй передвиборчій програмі жоден із них не вказав, що у найближчі  п’ять років бажає отримувати щомісяця прибутки більше 36 тисяч гривень… натомість усі говорили про те, як їх болить серце за народ… Для чого ж обманювати і себе, й інших?

А як вони переймаються питанням підвищення  заробітних плат у краї – вже відомо, адже офіційно рівень доходів працюючих закарпатців є одним із найнижчих у державі.

Між іншим, у Болгарії парламентарі при формуванні власної зарплатні орієнтуються на щоквартальні дані Національного інституту статистики та отримують на руки суму, еквівалентну розміру ТРЬОХ (не 25!) середніх зарплат по країні. А, приміром, у Словаччині прибутки народних обранців залежать передусім від динаміки зарплат у приватному секторі. Навіть у Європеському парламенті не дозволяють собі такої розкоші, як в українському! Там зарплатня вираховується у  відсотках і залежить від рівня доходів суддів Європейського суду (депутати мають 38,5% від зарплати служників Феміди).

Тож рішення вітчизняних парламентарів на власну користь нагадує банкет під час чуми… коли одні пирують, а інші, як казав Шевченко, бідують.

Саме так закарпатські слуги народу демонструють мешканцям краю свою справжню любов до своїх же виборців.

zakarpatpost.net