Чи викрадали в Хусті дітей, які трапилися найстрашніші ДТП та чи затримано винних у розбоях?

Про міфи  і не тільки розповіли у поліції

Ще кілька тижнів тому довкола намагань викрадення дітей в Ужгороді та Хусті точилося багато розмов. Найжахливіші звістки ширилися з Хуста. Зокрема, протягом тижня люди переповідали про випадок, ніби на узбережжі Тиси під мостом знайшли тіло дитини, з якої випотрошили органи. Таких історій було, між іншим декілька. Утім викрадачів так і не було знайдено. Тож чи поступали до поліції заяви від батьків? Якою є ситуація на сьогодні? Про це ми попросили розповісти першого заступника, т.в.о. начальника Хустського відділу поліції Олександра Капцоша.

-Наразі у нас зареєстровано три заяви від громадян, які повідомили про те, що біля СШ№3 стоїть чорний джип і на думку жінки хоче викрасти дітей. На місце події терміново були скореговані всі наряди поліції, щоб з’ясувати причину зупинки невідомого авто. На місці події працівники поліції автомобіль не застали. Ними було перевірено всі навколишні вулиці та опитано людей. Однак, повідомлення після ретельної перевірки не підтвердилося, – зазначив для пан zakarpatpost.net Олександр. –  Також до нас з повідомленням звернулася місцева жителька про те, що її дитину уже близько трьох годин немає вдома. На місці події правоохоронці встановили, що після закінчення уроків маленька дівчинка пішла до своєї подруги у гості і так загралася, що забула повідомити матір. Майже з аналогічним повідомленням жителька Хуста заявила, що її 16-річнана дочка три дні тому вийшла з хати й не повернулася. Для визначення місцезнаходження дівчини вжитими оперативно-розшуковими заходами, було встановлено, що дівчина пішла з дому через конфлікт з матір’ю, і всі ці дні вона була у свого друга. Зауважу, що злочини особливо, які скоєні щодо неповнолітніх стоять на особливому контролі у працівників поліції. І якщо громадяни мають достовірні факти то просимо повідомити нас. Кожне повідомлення буде ретельно перевірено.

-Зараз багато краян потрапляють на гачок мереживних шахраїв. Зокрема, до редакції нашого видання неодноразово зверталися ошукані жертви. Що можете сказати з цього приводу? Чи розкрито якісь злочини?

-На жаль у нас дійсно зафіксовано випадки, коли мешканці міста чи району через мережу Інтернет  вирішили купити авто, одяг та інші речі. Нещодавно до нас звернулася місцева жителька із заявою про те, що працівники поліції утримують її сина та вимагають перерахувати кошти у розмірі 15000 гривень. Жінка замість того, щоб перевірити інформацію пішла до банкомату та перерахувала кошти на рахунок невідомим вимагачам і тільки після того вирішила перевірити інформацію уже у відділку.  Працівник поліції повідомив, що її сина тут немає, а відтак йому передзвонила і мати й під час  розмови довідалася, що з ним все гаразд і працівники поліції його ніколи не затримували. Одним з найбільш поширених злочинів сьогодення є шахрайство, пов’язане з незаконним заволодінням грошовими коштами із використанням мережі Інтернет при укладанні договорів купівлі-продажу товарів та послуг. Схема тут працює проста. При розміщенні оголошень з пропозицією купівлі товару, шахраї, зацікавивши продавця вигідною пропозицією, пропонують перерахувати грошові кошти на картковий рахунок продавця та дізнаються номер рахунку, персональні дані і номер мобільного телефону власника, начебто для з’ясування питань, які можуть виникнути при перерахуванні коштів. У подальшому на мобільний номер власника карткового рахунку телефонує особа, яка представляється працівником банківської установи та повідомляє, що кошти неможливо буде зарахувати від юридичної особи у зв’язку з неактивованою відповідною функцією. Однак це можна швидко вирішити шляхом здійснення ряду дій біля найближчого банкомату. У результаті краяни, не розуміючи суті маніпуляцій, самостійно перераховують кошти зловмисникам, або активують функції, які надають правопорушникам можливість заволодіти грошима, що знаходяться на карткових рахунках. Щоб не потрапити на гачок мережевого шахрая, потрібно з’ясувати терміни доставки та спосіб оплати товару; за допомогою мережі Інтернет перевірити місцезнаходження Інтернет-магазину або особу-продавця (адресу вказану на сайті); оплату придбаного товару краще всього здійснювати при отриманні та після перевірки покупки. І на останок, аби не потрапити в неприємну ситуацію одурювання в мережі Інтернет, достатньо мати елементарну обізнаність та прислухатися до застережень правоохоронців. Якщо ви все ж стали жертвою злочину, не зволікайте, негайно звертайтеся до найближчого відділу поліції.

-На жаль, останнім часом на Хустщині активізувалися розбої. Чимало краян стали жертвами пограбувань. Що роблять працівники поліції у цьому напрямку? Чи розкрито якісь злочини?

-Нещодавно до чергової частини поліції поступило повідомлення про те, що на вул. Свободи в одному з магазинів невідома особа викрала гаманець з грошима, а у іншому продуктовому магазині, який розташований на вул. Карпатської Січі викрала гроші з каси. Працівники Хустського відділу поліції встановили особу чоловіка, причетного до злочинів. Підозрюваний уже притягувався до відповідальності за крадіжку. Правоохоронці отримали доказові  свідчення, вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.  Крім того, на  початку  жовтня  троє  невідомих   осіб пограбували місцевого мешканця. Оперативники Хустського відділу поліції встановили особи злочинців та швидко затримали їх. Виявилося, що водійське посвідчення, реєстраційне свідоцтва на авто та гроші в сумі 4 тисячі гривень від хустянина відібрали раніше судимі за крадіжки та грабіж місцеві мешканці. Серед них – один 17-річний хлопець. Речові докази вилучено. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 186 Кримінального кодексу України (Грабіж). Карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років.

-А якою є доля нещодавно виявленої і вилученої «лівої» горілки, яку везли до пункту призначення як будівельні матеріли?

-Справді нещодавно працівники поліції зупинили автомобіль 32-річного львів’янина марки «Volkswagen», у якому за документацією повинні були знаходитись будівельні матеріали, але насправді були майже три сотні ящиків із горілчаними виробами. За фактом слідчі Хустського відділу поліції розпочали кримінальне провадження за ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України (Використання завідомо неправдивого документа). У ході розслідування призначатимуться всі необхідні експертизи для встановлення походження вилученої горілки, акцизних марок та документації.

-Протягом останніх двох тижнів на Хустщині трапилося кілька трагічних ДТП. Як проходить розслідування? Що чекає на винуватців?

-На жаль, дві дорожньо-транспортні пригоди дійсно були зі смертельним наслідком. Перша  з них трапилася в Хусті на вулиці Івана Франка, де біля АЗС зіткнулися мікроавтобуси «Мерседес» і «Опель» . Під час цієї аварії постраждало дев’ятеро осіб. На місці події працівники поліції з’ясували, що «Мерседесом Спрінтером» керував 39-річний житель села Горінчево Хустського району, а «Опель Віваро» – 43-річний житель села Руське Поле Тячівського району. Внаслідок ДТП в реанімації опинилися обидва водії і ще двоє людей. Стан ще п’ятьох потерпілих трохи легший, вони перебувають на стаціонарному лікуванні в Хустській лікарні. Друга дорожньо-транспортна пригода з летальним  наслідком сталася на початку с.Іза. Там зі сторони Ізи в бік Хуста рухався автомобіль БМВ з іноземною реєстрацією. Водій не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з автомобілем «Фольксваген Гольф». У «Гольфі» їхала сім’я: батько, який і кермував автівкою, мати і 20-річний син. Внаслідок ДТП 46-річна мати водія загинула. Син перебуває уреанімаційному відділенні районної лікарні, а чоловік – в травматології. Вчинивши ДТП, водій БМВ втік з місця пригоди, кинувши авто. Працівники поліції встановили особу власника – машина належить  28-річному жителю Хуста. Всі автомобілі знаходяться на штраф майданчику, слідчими порушено кримінальні провадження за ст. 286 Кримінального Кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху».

-Наразі проходить місячник добровільної здачі зброї. Звичайно, це звучить досить смішно,але чи хтось її здає? Зокрема, до суду доходить багато справ про виявлення у мешканців району рушниць, пістолетів, револьверів, набоїв, боєприпасів, вибухових матеріалів та інших спеціальних засобів… Значить, краяни все ж переховують зброю вдома…

 -Здають неактивно, та під час місячника працівниками поліції влучено та зареєстровано 7 штук зброї, а саме: дві одиниці мисливської гладкоствольної, одну одиницю мисливської нарізної й чотири одиниці нарізної військових зразків. Впродовж місячника у сільській місцевості правоохоронці проводять бесіди із краянами, які брали участь в АТО на сході держави, мисливцями та іншими потенційними власниками незареєстрованої зброї. Адже ті, хто її здасть, не тільки уникнуть відповідальності, але й після оформлення відповідних документів отримають можливість зареєструвати її і використовувати на законних підставах. Хочу нагадати, що ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України (Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Водночас, згідно з ч.3 цієї ж статті ККУ, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка добровільно здала органам влади зброю, боєприпаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

-Спасибі за розмову і хай злочинів трапляється якомога менше.

zakarpatpost.net