Галопом по Європах. У Закарпатті діятимуть європрограми

У вівторок, 25 жовтня, в Закарпатській обласній раді відбулася Міжнародна конференція, на якій обговорено можливості  участі територіальних громад краю у міжнародних  і транскордонних  програмах співпраці.

У її роботі участь взяли керівники Закарпаття – Михайло Рівіс та Геннадій Москаль, міжнародні експерти,  голови голів районних, міських і  сільських рад, керівників агенцій регіонального  розвитку, науковц, – повідомляє zakarpatpost.net прес-служба Закаратської облради. 

Серед поважних гостей – голова Чернівецької обласної ради Іван   Мунтян, Генеральний  консул  Словачини в Ужгороді Янка Буріанова, аташе з зовнішньоекономічних питань Генерального консульства Угорщини в м.Берегово Золтан Сакач, торговий аташе Угорщини в західному регіоні пані Беата Мюль та інші.

З вітальним словом до учасників форуму звернувся голова облради Михайло Рівіс, який подякував  іноземним експертам та представникам інших областей  за приїзд у нас край, побажав усім плідної роботи та  зазначив, що дату конференції вибрано невипадково. Адже минув рівно рік після виборів до органів місцевого самоврядування нинішнього скликання. А саме ці органи відіграють ключову роль у здійсненні міжрегіональної та транскордонної співпраці, без якої не мислиться регіональна і місцева  демократія в сучасній Європі, куди так прагне українське суспільство. Далі Михайло Михайлович  наголосив, що сьогодні вперше презентовано Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА. Це  безпрецедентне обєднання, створене між країною-членом ЄС (Угорщина) та третьою країною (Україна), яка не є поки що членом Євроспільноти. Та підтримане щорічними зборами EGTC Платформи Комітету регіонів ЄС у Брюсселі. Для закарпатців – це унікальні можливість співпрацювати у новому форматі для реалізації конкретних економічних, транспортних, екологічних, водогосподарських та інфраструктурних проектів, а також інвестиційних і культурно-освітніх задумів.

«Структура створена на базі  області Саболч-Сатмар-Берег Угорщини рік тому, але тільки тепер починає підніматися на «фінансові ноги», – наголосив Михайло Рівіс. Відтак коротко окреслив співпрацю у польському напрямку, зазначивши, що з Підкарпатським воєводством підтримуються партнерські відносини вже не один рік. Та на жаль, останнім часом вони не були таким активними, як того хотілося б. Та дякуючи нашому земляку – голові Львівської облради  Олександру Ганущину, вдалося активізувати роботу з польськими партнерами. Відтак,  нині готується ділова угода про співпрацю,  в рамках якої Закарпаття матиме можливість залучати грантові кошти для розвитку краю. 

Він також наголосив на важливості співпраці із Словаччиною, яка нині головує у Євросоюзі.

– Тож сьогоднішня присутність на конференції Генерального консула Словаччини в Ужгороді Янки Буріянової дасть наснаги керівникам самоврядних громад включитись у роботу, – наголосив Михайло Рівіс.

Геннадій Москаль у своєму вітальному слові підкреслив, що жодна область не має таких можливостей для залучення грантових коштів, інвестицій як Закарпаття, що безпосередньо межує одразу з чотирма  країнами Європейської спільноти – Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією, тощо.

– У кожному районі чи населеному пункті є свої проблеми. Давайте не робити навантаження на обласну раду, а самим працювати і вирішувати актуальні питання через гранти, інвестиції. Ніхто ж не забороняє вам їздити  в країни Європи, важливо повертатися звідти з конкретним результатом на благо своїх громад, – звернувся Геннадій Москаль до присутніх керівників самоврядних громад краю.

Голова Чернівецької обласної ради Іван  Мунтян подякував Михайлу Рівісу за запрошення,  та зазначив, що частина районів Чернівеччини входить вже в Асоціацію органів місцевого самоврядування  «Єврорегіон Карпати –Україна», що сприяє утвердженню нових підходів щодо місцевого і регіонального розвитку, формуванню  ділових зв’язків, популяризації свого краю. Тож на часі –  ввести туди  й інші самоврядні громади. Далі розповів про досвід співпраці Буковини з містом Сучаві (Румунія) та про  спільне засідання депутатів Чернівецької обласної та радників Сучавської повітової рад, де  досягнуто домовленості про спільне виконання 12 проектів в рамках програми «Румунія – Україна» на 2014-2020 роки, що спрямовані насамперед на охорону здоров’я, освіти, туризму, культурної спадщини, сфери реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

– У партнерів бюджет  в десятки разів менший ніж у нас, але  вони щиро йдуть нам назустріч. Й цього разу виділили додаткове фінансування на будівництво під’їзних шляхів до пунктів пропуску на державному кордоні з Румунією, без чого виконання проекту було б неможливим, – підкреслив І.Мунтян.

Слід сказати, що Закарпатська область є  цільовим регіоном України  у багатьох  міжнародних програмах, зокрема програмах транскордонної співпраці Європейського Союзу :  «Угорщина-Словаччина-Румунія -Україна», «Польща-Білорусь-Україна», «Румунія-Україна» та “Східне  партнерство”.

У попередній період цими програмами багато громад та неурядових інституцій вдало скористалися. Зараз починаються конкурси  зазначених вище програм на  фінансовий період  2014-2020 роки. І від активності громад та професійної підготовки проектів залежатиме успіх.

Політичним документом у підготовці таких проектів нам має послужити  і Стратегії ЄС для Дунайського регіону, визначені в ній пріоритети. Крім того, територіальні громади можуть  взяти участь у проектах по інших програмах міжнародної технічної допомоги. Зокрема у програмі Норвезького  фінансового механізму уряду Словаччини.

Про головні  напрямки та пріоритети  співпраці  Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини та Закарпатської області України  у Програмі партнерства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» розповіла  Брігіті Ласло Майорне, референт з міжнародної співпраці органу самоврядування області Саболч-Сатмар-Берег Угорщини, постійний представник  Угорщини в Міжрегіональній асоціації «Карпатський Єврорегіон». А про основні цілі, напрямки та пріоритети Програми  транскордонного  співробітництва ЄС «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» – старший експерт Представництва   Спільного технічного секретаріату цієї Програми у Львові Василь Хім’як.

Оскільки активну  роботу  по залученню територіальних громад областей Карпатського регіону  України до участі у міжнародних грантових проектах  протягом останніх років здійснює  Асоціація ОМС «Єврорегіон Карпати-Україна», то набутим своїм досвідом поділилась  Галини Литвин, директора Асоціації ОМС «Єврорегіон Карпати-Україна.

Родзинкою форуму була презентація  нової форми транскордонної співпраці – Європейське об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС) з обмеженою відповідальністю ТИСА.  Про його особливості  розповіла Андреа Сабоне Цап, директор ЄОТС ТИСА (Угорщина), де заступником директора ЄОТС ТИСА (Україна) – Юдіта Євчак,

Насамкінець конференції відбулося активне обговорення доповідей, внесено ряд слушних пропозицій та ідей, які будуть враховані при напрацюванні відповідних документів,  плануванні, здійсненні заходів,  спрямованих на удосконалення  транскордонного і прикордонного співробітництва.

Співорганізаторами цього форуму  виступили  Закарпатська  обласна рада та Міжрегіональна  асоціація  «Карпатський Єврорегіон».

zakarpatpost.net