Закарпатські поліцейські трощать автомобілі

В Україні за рік роботи патрульної поліції утворився цілий цвинтар металобрухту. Тож громадськість неодноразово піднімала питання про те, що поліціанти масово трощать автівки.

Ситуацію прокоментувала і голова Нацполіції Хатія Деканоідзе, правда, своїх підлеглих вона захищає.

«Поліцейські розбивають автомобілі? Так, розбивають. Розбили 250 автомобілів. Але давайте піднімемо архів і подивимося скільки раніше міліція побила. Набагато більше?”, – заявила Деканоідзе.

Справді, у доробку міліції куди більше потрощених машин, але про них – пізніше. А тепер повернемось до патрульних,  правда, уже до закарпатських.

На інформаційний запит, надісланий журналістом видання GalagovTV, в управлінні патрульної поліції Ужгорода та Мукачева повідомили, що в управлінні є 25 автомобілів для патрулювання (Toyota Prius Hybrid) та 3 автомобілі у користуванні не стройових підрозділів УПП. З них ще в лютому 11 автівок уже було пошкоджено (одна з них  потрапляла в ДТП двічі і більшість аварій трапилося із вини поліцейських).

«У 9-и випадках ДТП на працівників УПП складено протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 124 КУпАП (Порушення учасниками дорожнього руху ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна і що тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року), їх винуватість встановлюватиме суд”, – зазначено у повідомленні патрульної поліції.

Між іншим, чотирьох поліцейських притягнули до адміністративної відповідальності за порушення ПДР і пошкодження службових машин. Вони  сплатили 340 гривень штрафу та вартість судового збору.

Крім того, у липні Інтернет облетіла звістка про ДТП на ділянці дороги між Ужгородом та Чопом, у яку  потрапила жінка-полісмен і яку з легкими травмами було госпіталізовано.

А ще – 21  липня в Ужгороді п’яний чоловік на  автомобілі «Skoda Superb» в’їхав у паркан дитячого садка. Його затримали патрульні, а автівку евакуювали на арешт майданчик. Винуватцем ДТП виявився працівник нової-старої поліції… точніше – ДПСник. Як з’ясувалося під час слідства – це не перший дорожній злочин поліціанта. 13 лютого він теж у нетверезому стані скоїв ДТП на Хустщині, виїхавши на зустрічну смугу і допустивши зіткнення з зустрічним авто. У підсумку завдяки резонансу з правоохоронних органів закарпатського «шумахера» звільнили, а суд призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень. Щоправда колишній поліціант подав  на апеляцію, однак вирок залишися в силі.

До речі, через пияцтво втратив роботу ще один поліцейський, який разом із автівкою на перехресті вулиць Пряшівської і Великогірної в Мукачеві злетів у кювет. Коли на місце події прибув поліцейський патруль, водій намагався втекти, відтак – домовитися з патрульними, а далі почав чинити опір. На нього склали 4 адмінпротоколи і в наручниках заарештували.

Тож чому закарпатські поліціанти час від часу розбивають службовий транспорт?

Можливо, квапляться розкривати злочини, вивчають різні техніки швидкісного маневрування, або просто не вміють обережно їздити? А, може, їм слід було починати практику водіння з велосипедів… із додатковими колесами?

Між іншим, у країнах Європи є кінний патруль… і він користується неабияким попитом… і вважається  чудовою альтернативою «залізним коням»… А віднедавна така новація з’явилася і в Сумах та в Чернівцях.

Тож, можливо, і в нас варто… хоча б тимчасово…  гаражі замінити на конюшні?

zakarpatpost.net