Реформа в дії. Свобода чи тягар?

«Об’єднання в громаду – це наша відповідальність перед дітьми й онуками».

Так коротко, але дуже об’ємно сформулював першочергове завдання, яке нині стоїть перед органами місцевого самоврядування, селищний голова Батєва Берегівського району Дмитро Тараненко під час робочої зустрічі з консультантами регіонального відділення Асоціації міст України, що відбулася днями у селищній раді.

У розмові щодо ініціювання процесу створення Батівської об’єднаної територіальної громади взяли участь голови навколишніх сіл: Свободи, Косоні, Попово, Рафайнова, секретарі сільських рад Батраді та Запсоня.

Розташування селища Батєво неподалік україно-угорського кордону багато в чому й зумовило його економічну специфіку. Свого часу тут збудували один з найбільших на Закарпатті елеваторів, у якому зберігалося зерно не лише для потреб області, а й перевантажувалося у вагони на вузьку, європейську колію, та експортувалося у Європу. Сьогодні це підприємство, як водиться в Україні, доведено до банкрутства і перебуває у занепаді, зате поруч іноземні інвестори звели новий сучасний елеватор і використовують інфраструктуру для зовнішньоекономічної діяльності, з якої селище має непоганий зиск.

За словами селищного голови, на підприємстві працює і більше 50 жителів Батєва. Найбільшим роботодавцем селища є «Укрзалізниця», на перевантажувальному комплексі якої працюють майже 400 батівчан, однак для селищного бюджету це мало що дає – велике залізничне підприємство, що розташовано на їхній території, зареєстроване у Львові, тому усі бюджетні платежі спрямовуються на розвиток Києва і Львова.

Сільські голови наголошували, що сьогодні їхні населені пункти фактично закинуті державою. У місцевих бюджетах немає коштів на ремонт доріг, утримання об’єктів соціальної сфери, тому туди не йдуть інвестори. У результаті – села порожніють. Багато молодих, тямущих людей виїздить на постійне місце проживання чи на роботу, до сусідньої Угорщини, де рівень життя та соціальні гарантії є значно кращими. Саме тому, на думку голів місцевих рад, децентралізація влади в Україні, з її докорінними бюджетними змінами, може стати рятівним кругом для сільських громад, особливо тих, які занепадають. Якщо, звісно, держава через якийсь час вкотре не змінить правила гри…

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, спеціально для zakarpatpost.net