В Ужгороді кожен тепер може зробити селфі з Енді Ворголом

Вчора в Ужгороді стало на одну сульптуру більше. Відкрили креативний пам’ятник Енді Ворголу неподалік ПАДІЮНу, у сквері Поп-Арту.

Слід зазаначити, що скульптуру всесвітньовідомому митцю, засновнику поп-арту виготовлено у повний зріст. Автором ідеї є відомий скультптор Михайло Колодко, про якого нещодавно писав zakarpatpost.net.

Сам же пан Михайло під час відкриття скульптури зауважив, що гени художника були нашими, карпатськими, хоча він цього відкрито цього і не афішував, але батьки Енді виїхали до США з території колишньої Австро-Угорщини.

Втілив у життя композицію з металевих прутів коваль Василь Криванич.

Скульптура цікава не тільки тим, що її виконано у незвичній техніці, але й фотоапаратом для селфі. У нього, між іншим, вмонтовано спеціальну камеру, під’єднану до компютера, що знаходиться поруч у готелі.

Довідка zakarpatpost.net:

Е́нді Воргол (англ. Andy Warhol, ім’я при народженні — Ендрю Варгола (англ. Andrew Warhola; нар. 6 серпня 1928, Піттсбург, штат Пенсильванія, США — пом. 22 лютого 1987, Нью-Йорк, США) — всесвітньо відомий американський митець лемківського походження, один із засновників поп-арту та культова постать в історії сучасного мистецтва в цілому. Художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер — він залишив по собі величезний творчий спадок і ще за життя став легендою.

Творчість Енді Воргола надзвичайно плідна та різноманітна. Він створив близько 10 тисяч робіт: фотографії, картини, ілюстрації, скульптури, інсталяції, кінофільми, книги. Найдорожчою роботою Воргола стала картина «Вісім Елвісів», яку восени 2008 року було продано більш як за 100 мільйонів доларів.

Окремою ділянкою творчості Енді Воргола було проектування конвертів для грамофонних платівок. Загалом впродовж життя Варгол створив 69 конвертів до музичних альбомів – зокрема, для Velvet Underground & Nico (1967), Міка Джаґґера (1977, 1983), Дайани Росс, Джона Леннона, Лайзи Мінеллі, Поля Анки, Деббі Харрі, Еріти Франклін та інших.
Більша частина творчої спадщини Енді Воргола, понад 8 тис. об’єктів, зберігається в його музеї у Піттсбурзі.

 zakarpatpost.net