Як Halloween потрапив до Закарпаття

У Закарпатті триває підготовка до Дня усіх святих. Найбільше свято чекають, як маскарад… передусім – діти. Зараз в Ужгороді можна придбати як дитячі, так і дорослі костюми різних химерних створінь. Коштують вони від 300 до 1000-1500 гривень. Взяти на прокат можна і за сотню, а купити маску – й за 25 гривень.

Але ж звідки витоки зовсім не закарпатського свята?

Геловін (Гелловін; Хеловін; Хелоуїн; Хеллоуїн; англ. Halloween, Hallowe’en, або Відьо́мська ніч) відзначається з 31 жовтня на 1 листопада у переддень Дня всіх святих. Свято своїм корінням сягає в глибину століть і починається з традицій древніх кельтів.

Колись племена кельтів, які проживали на території Англії, Ірландії та Північної Франції, ділили рік на дві частини – зиму і літо. 31 жовтня вважалося у них останнім днем року, що минає. Цей день також означав закінчення збору врожаю і перехід на новий зимовий сезон.

Саме у ту фантастичну ніч і відбувалося святкування Нового року (як у нас досі дітей прийнято одягати на новорічний бал у різні костюми) Тож за стародавнім повір’ям кельтів, опівночі 31 жовтня світи живих і мертвих відкривали свої двері, і мешканці потойбіччя пробиралися на землю. Кельти називали цю ніч Самайн або Самхейн. Для того щоб не стати жертвами духів і привидів, вони гасили в своїх будинках вогонь, надягали на себе звірині шкури, щоб відлякувати непроханих прибульців. На вулиці біля будинків залишалися частування для духів, а сам народ збирався біля вогнищ, які розводили жерці, і приносив у жертву тварин.

Після жертвопринесення люди брали священний вогонь, щоб внести його до себе в будинок. Символом свята був гарбуз. Він не тільки означав закінчення літа і збір врожаю, але й відлякував злих духів священним вогнем, який запалювався всередині дині.

На початку нашої ери римляни завоювали кельтську територію, принісши з собою свої звичаї і свята. Так протягом наступних століть змішалися традиції кельтів і двох латинських свят – Фералія (припадав на кінець жовтня, в цей день римляни поминали покійних) і дня Помони, богині деревних плодів.

У 313 році християнство отримує рівноправність з язичництвом і незабаром стає панівною релігією Римської імперії, а після її падіння поступово поширюється по всій Європі. 13 травня 609 (за іншими джерелами – 610) в римі року Папа Боніфацій IV освятив в честь Богородиці і всіх мучеників колишній язичницький пантеон храм. Відтак цей день уже почали відзначати як свято Всіх святих. Сторіччям пізніше Папа Григорій IV зробив 1 листопада загальним для всієї католицької церкви святом.

Традиції перемішалися

Спочатку свято мало назву All Hallows Even, або All Hallows Eve (Меса Всіх Святих); пізніше його почали називати хеловінською ніччю, і, врешті-решт, – Halloween. І хоча зі звичаєм лякати і задобрювати злих духів в цей день церква довго боролася, проте язичницьке свято не тільки вижило, але й нерозривно зрослося в народній свідомості зі святом церковним.

З найбільшим розмахом Хеллоуїн нині відзначається в США і Канаді, де цей день є найбільш популярним. У ХIХ столітті величезна кількість ірландців емігрувала в Новий світ, принісши з собою традиції Хеллоуїна. У США Хеллоуїн – свято, коли продається найбільше цукерок, і друге, після Різдва, свято за рівнем передсвяткових продажів. У нього навіть є свої столиці – Лос-Анджелес і Нью-Йорк, де в цей день проходять яскраві і барвисті гуляння і карнавали.

Атрибути американського Хеллоуїну: ліхтарик з гарбуза, маски та солодощі. Стародавній обряд Trik або трак ( “Частуй або пошкодуєш”) став улюбленою грою дітлахів, котрі вбирається в костюми чудовиськ і ходять до сусідів, лякаючи дорослих, а ті, щоб задобрити “привидів”, відкуповуються від них цукерками.

Незважаючи на те, що американці відзначають Хеллоуїн більше двох століть, свято не є офіційним. Однак це не заважає жителям Нового світу витрачати щорічно великі гроші на гарбузи, прикраси, свічки та вітальні листівки.

У Німеччині Хеллоуїн відзначають не менш видовищно. Замок Франкенштейна в Дармштадті залучає в ніч на 1 листопада тисячі людей, переодягнених у костюми монстрів, а місцеві жителі вірять в те, що саме в цю ніч привид господаря з’являється на даху фортеці.

У Франції найбільш вражаючі заходи проходять в передмісті Парижа Діснейленді і в місті Ліможі, куди щорічно приїжджає понад 30 тисяч осіб. Саме там відбуваються найбільш  показові  паради гоблінів, вампірів і привидів, які висвітлюють свій шлях ліхтарями-гарбузами.

В Китаї Хеллоуїн відомий як Ден цзе – день поминання предків. У цей день перед фотографіями померлих родичів китайці ставлять їжу і воду, а також ліхтар, що висвітлює шлях душам предків, які подорожують в ніч Хеллоуїна.

У нас же Хеллоуїн з’явився зовсім недавно і популярність його далеко не таа. Як у країнах Європита в Америці. З ним, між іншим, борються представники багатьох релігійних конфесій. Однак свято все одно має і своїх поціновувачів.

Найбільше їх серед дітей та молоді.  У багатьох закладах навіть проводяться тематичні Halloween-вечірки.

В Ужгороді до свята організатори також підготували розважальну програму, яку оприлюднили у соцмережі Фесбук.

Отже 31 жовтня на Театральній площі на мешканців та гостей міста чекає багато розваг:

15:00 – Тематичний міні-ярмарок, харчевня «У Босоркані» від Руху підтримки закарпатських військових, фотозона.

17:00 – Конкурс на кращий костюм у трьох категоріях: діти, підлітки, дорослі. Парад веселої нечистої сили вулицями Ужгорода.

19:00 – Відкрита Геловін-екскурсія.

Тож святкувати Хеллоуїн чи ні – вирішувати кожному особисто.

zakarpatpost.net