Як закарпатські чиновники декларують доходи

З декларуванням доходів досі плутанина. Стартувало воно ще 1 вересня і вже 1 листопада має фінішувати. Однак у Реєстрі досі немає всіх декларацій Про звітність закарпатських парламентарів: Віктора та Івана Балог, Василя Брензовича, Роберта Горвата, Михайла Ланьо, Валерія Лунченка, Валерія Пацкана, Василя Петьовки, Юрія Чижмара, Івана Крулька, Нестора Шуфрича ми поговоримо іншим разом, а зараз розглянемо статки більш наближених георафічно до себе чиновників.

Під час навіть поверхового огляду декларацій привертають погляд доволі цікаві речі… Скажімо, усі наші очільники населених пунктів та районів – люди небідні, але більшість так і не задекларувала всього майна… Дехто з представників органів місцевого самовлядування, виявляється, не має навіть власного автомобіля. Невже до роботи вони добираються маршрутками? І ще… Більшість майна у чиновників записана на батьках та на дружинах. Хоча у їхньому володінні і є житлові споруди та земельні ділянки, які вони чесно вказали.

Взагалі протягом остінніх кількох днів на сайті електроного декларування почали з’являтися доволі цікаві дані про відомих закарпатців.

Скажімо, голова ОДА Геннадій Москаль задекларував квартири в Чернівцях, Києві та в Румунії, 2 квадроцикли Вombardier 2008 та 2011 років випуску і снігохід Вombardier 2007 року випуску.

А от голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс разом з дружиною має у власності чотири земельні ділянки у Хусті, два будинки у Хусті квартиру в Ужгороді, дві нежитлові будівлі, площею 409 та 1908 м. кв. у Хусті,нежитлове приміщення, площею 72 м кв у Хусті, а також магазин у Хусті, а ще – чотири автівки, серед яких ВАЗ 2103 1977 року випуску.

Щодо міських голів, то тут уже склався цілий рейтинг. І очолює його мер Ужгорода Богдан Андріїв, який разом із дружиною задекларував 8 земельних ділянок, 9 квартир, автомобіль, три автобуси та магазин, а також офіс в Ужгороді, площею 716,2 м2. На другому місті за шкалою уваги Мукачівський очільник Андрій Балога, який вказав у електронному звіті шість земельних ділянок у Мукачеві та на його околицях, житловий будинок на 314,1 квадрата, рибне господарство і гараж (а також ужгородську квартиру дружини, площею 56,6 кв. м). На третій за рейтингом сходинці міський голова Хуста Володимир Кащук, який не задекларував жодного автомобіля, хоча на роботу ходить не пішки. Крім того він має всього один житловий будинок, три земельні ділянки та два вбудовані приміщення, а також один об’єкт незавершеного будівництва. На четвертій же – мер Берегова Золтан Баб’як із середніми статками (задекларованою квартирою, автомобілем 2013 року випуску та двома земельними ділянками).

Міжгірський селищний голова Василь Щур взагалі, виявляється, живе скромно. Вказав у звітності тільки п’ять земельних ділянок, площею 2000, 1500, 1200, 503 та 40 м кв, а також будинок і «Мазду» 2008 року виписку. Як і Кащук, не володіє Щур ні цінними паперами, ні валютними рахунками,ні грошовими активами…

У будь-якому разі ці мери хоча б прозвітували, на відміну від тих, хто ще не подав звітності. Отже, немає на сайті декларацій ще багатьох міських голів Закарпаття, зокрема, Виноградівського Степана Бочкая, Іршавського Степана Бобика, Перечинського Івана Погоріляка, Рахівського Віктора Медвідя, Свалявського Івана Ланя, Тячівського Івана Ковача, а також голів селищних рад – Великоберезнянської Богдана Кирлика, Воловецької – Михайла Попелича.

Тож чому не поспішають звітувати інші чиновники, хоча заповнити форму електронної звітності вони зобов’язані?

zakarpatpost.net, у свою чергу, стежитиме за поданням декларацій і аналізуватиме їх.

zakarpatpost.net