На Закарпатті вже є 7,5 тисяч 16-річних власників ID-паспортів

Від сьогодні територіальні підрозділи міграційної служби Закарпаття відповідно до Постанови Кабінету міністрів України № 745 розпочали прийом документів на оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки для всіх краян. Крім того, з 1 листопада припинено прийомдокументів для оформлення паспорта громадянинаУкраїни, який не міститьбезконтактногоелектронногоносія.

Відтепер електронний внутрішній паспорт видається з 14 років. Для осіб, якідосягли 18 роківвінвидається на 10 років, а тим, які не досягли 18-річчя, – на 4 роки, каже zakarpatpost.net Ольга Поштак, головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та ЗМІ ГУДМС України в Закарпатській області.

З метою уникнення ажіотажу навколо оформлення нових паспортів, Урядом прийнято рішення щодо оформлення паспорта-картки лише у певних випадках. Відповідно до нових правил, паспорт картка оформлюватиметься як перший паспорт з 14 років, а також особам, які змінили прізвище, втратили паспорт, або звертаються для вклеювання фотокартки по досягненню 25- та 45-ти річного віку.

Аби отримати паспорт громадянина України у формі картки, особі, яка досягла 14 –річного віку та оформлює внутрішній паспорт вперше, необхідно подати свідоцтво про народження, копії паспортів батьків та ідентифікаційний код ( або повідомлення про відмову від коду). Інші громадяни, які  змінюють або відновлюють документ, подають паспорт, що підлягає обміну, ідентифікаційний код (або повідомлення про відмову від коду) та квитанцію про сплату платежів.

Для 14-річних громадян і тих, хто оформлює внутрішній паспорт вперше, послуга є безкоштовною. Для інших категорій громадян вартість ID-паспорта за 20 робочих днів становить 279 грн. У разі термінового оформлення – 366 грн.

Вперше послуга надається виключно за місцем реєстрації. Надалі змінити електронний паспорт можна буде в будь-якому куточку України. Адже нові паспорти, на відміну від попередніх «книжечок», видаються на основі електронної бази даних – Єдиного державного демографічного реєстру, отже кожній особі лише один раз доведеться пройти процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися в реєстрі.

Варто зазначити, що обмін звичайного паспорта громадянина України на електронний не є обов’язковим. Цей документ і надалі буде чинним. Тому, добровільна (за бажанням) заміна документів тимчасово обмежена виключно з метою уникнення ажіотажу, великих черг та проявів корупції при наданні послуги.

У Перечинському та Великоберезнянському районних підрозділах міграційної служби, де ще не встановлено робочі станції з оформлення біометричних документів, поки паспорт громадянина України видаватиметься у вигляді книжечки.

Наразі на Закарпатті вже є 7 з половиною тисяч 16-річних власників ID-паспортів.

zakarpatpost.net