Хустський пологовий будинок отримав надсучасний скринінг для немовлят

Апарат для визначення слуху немовлят від угорського відділення Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей (БДФПД) отримав 9 листопада Хустський пологовий будинок.

– Такий прилад ми й самі хотіли купити, але ще кілька років тому його вартість складала понад 40 тисяч гривень. Враховуючи те, як фінансується медицина, придбати скринінг ми не змогли. Подарований же нам коштує 12 тисяч євро, – каже zakarpatpost.net  заступник головного лікаря  питань материнства і дитинства Іван Біцко.

Вручали подарунок хустянам   Генеральний консул Угорщини у м.Берегово Ендре Саліпскі, заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров, президент Угорського відділення МБФПД доктор Пийтер Едві, член правління Міжнародного благодійного фонду  доктор Петер Герах  та уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю доктор  Іштван Грежа.

Слід зазначити, що персонал пологового будинку незабаром пройде навчання і вже  за кілька тижнів приладом перевірятимуть усіх малюків. А народжується їх тут більше тисячі на рік. Зі слів персоналу, буває, що на добу з’являється на світ один малюк, а буває, що й 15. З усіх пологів приблизно два відсотки – багатоплідні. Йдеться про двійню. Трійня ж  у Хусті востаннє народилася у 2014 році.

До речі,  малят із вадами слуху у Хустському пологовому будинку  хоч і небагато, але рання діагностика може допомогти їм реабілітуватися та соціалізуватися у ранньому віці.

-У нас на обліку 35 дітей, що мають інвалідність із-за порушення сенсорних функцій, разом із учнями спецшколи-інтернату для дітей із вадами слуху – 85. Досі їх перевіряли дідівськими методами, брязкаючи якимось предметами, скажімо, ключами. Тепер же маємо дієве обладнання, до речі, абсолютно безболісне, – зауважив пан Іван.

-У нас  не було скринінгу, тож проводити якісне діагностування ми не мали змогу. У той же час вчасно встановлений діагноз дозволяє відновити слухову спроможність у 95-98 відсотків випадків. Отже, тепер у Закарпатті абсолютно всі новонароджені проходитимуть нескладну  процедуру. Новітній хай-тек прилад хоч і за розмірами маленький, але дуже цінний і простий у використанні, – зазначила Єлизавета Біров.

Наразі подібне обладнання вже отримали у Виноградові, Тячеві та Рахові, а представники Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей мають намір протягом найближчих кількох днів  передати скринінги 10 пологовим будинкам області та одному на Львівщині.

zakarpatpost.net