Ужгородські набережні засипані опалим листям

Осінь поволі робить своє: дерева втрачають колишню принаду і різнобарвне листя опиняється під ногами перехожих. Вони ж, затоптуючи його, розносять у різні куточки міста… ненавмисне, звичайно.

Прибиральники хоч і збирають листяні кучугури, та впоратися з їхньою кількістю їм непросто. Більшість листків згрібається у великі контейнери і вивозиться за межі Ужгорода.

До  речі, екологи дають власні рекомендації з безпечного його використання.

-Звичайно, залишати листя на тротуарах не можна. Утім, транспортуючи його  на околиці міста, найкраще листки компостувати. За кордоном окремі фермери навіть купують такий цінний для перегнивання продукт, – каже zakarpatpost.net Юрій Кріль. –  Із нього можна отримати дуже корисні для ґрунту добрива.

Як би там не було, а ужгородці насолоджуються останніми літніми днями і радіють, що загроза паводку минула. А щодо листя, у багатьох є свої рекомендації.

-Листками можна утеплювати корені рослин,  у тому числі – дерев. Вони взимку здатні зберігати тепло і захищати насадження від морозів, – запевняє пані Людмила.

-Я використовую листя для декору. Однак таку велику кількість, звісно, нікому не потрібно. Та з іншого боку те, що природа  дає – потрібне і безцінне, знайти застосування всьому можна, – запевняє пані Світлана.

-Листя слід вивозити з міста у ліси. Хай там гниє. Головне, аби не спалювали, – заявляє пан Василь.

На щастя, вогнем в Ужгороді листя ніхто не знищує. Правда, й раціонально використовувати його ми поки що не навчилися…

zakarpatpost.net