Закарпатців, які хворіють на цукровий діабет вже більше 36 тисяч

Чиновники від медицини запевняють, що усі інсулінозалежні пацієнти забезпечені необхідними видами інсулінів на 100%, згідно потреби.
Цукровий діабет – важке прогресуюче хронічне захворювання, що характеризується високим ризиком розвитку інвалідизуючих ускладнень. За даними ВООЗ в економічно-розвинутих країнах світу до 4-8% населення хворіє на цукровий діабет.

Цукровий діабет належить до числа найбільш поширених захворювань людини. В різних країнах світу поширеність цукрового діабету у популяції складає від 4 до 11%. Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і тривати протягом всього життя. З віком захворюваність на цукровий діабет збільшується, і після 65-ти років досягає 10-15%.

За даними ВООЗ, сьогодні на цукровий діабет хворіють 350 мільйонів людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться.

Епідеміологічні дослідження цукрового діабету в Україні також свідчать про постійне збільшення числа хворих серед населення: в 2015 році було зареєстровано 1 381 хворих на цукровий діабет, однак фактично поширеність хвороби у 3-4 рази вища. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія.

Відповідно до епідеміологічних прогнозів щорічно кількість хворих на цукровий діабет, як в цілому по Україні, так і в Закарпатській області збільшується.

Станом на 1 жовтня цього року в Закарпатті зареєстровано 36 537 хворих на цукровий діабет, що на 883 хворих більше, як за аналогічний період 2015 року (9 міс. 2015 р. – 35 654). За 9 місяців 2016 року в області вперше виявлено 2 382 хворих на цукровий діабет. Всі хворі на цукровий діабет внесені в єдиний реєстр хворих на цукровий діабет.

В області діє обласна програма «Цукровий діабет 2015-2020 рр.» що була прийнята рішенням сесії Закарпатської обласної ради від 22.12.2015 р. Метою комплексної програми є виявлення хворих цукровим діабетом на ранніх стадіях та зменшення кількості ускладнень, інвалідності і смертності від цього захворювання, а також покращення якості і тривалості життя хворих на діабет.

Всі інсулінозалежні пацієнти забезпечені необхідними видами інсулінів на 100%, згідно потреби. Діти, підлітки і вагітні забезпечені на 100% імпортними інсулінами, засобами самоконтролю.

В області нараховується 250 дітей хворих на цукровий діабет, більше 28 тисяч пацієнтів з діабетом 2 типу.

Єдине ендокринологічне відділення на 37 ліжок працює у складі Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А.Новака. Також в області діє 3 школи діабету для дорослого населення (ЗОКЛ ім. А. Новака, Мукачівська та Хустська лікарні). В обласній лікарні працює кабінет «Діабетична стопа», де надається допомога хворим діабетом з ускладненнями на нижніх кінцівках. В очному відділенні ЗОКЛ ім. А.Новака, за необхідності проводиться лазеркоагуляція сітківки, у пацієнтів з діабетичною ретинопатією, а також проводиться фотографування очного дна за допомогою фундус-камери.

На одного пацієнта, який знаходиться на обліку по захворюванню на цукровий діабет, припадає одна-дві людини з ще невстановленим діагнозом.

Уникнути захворювання на цукровий діабет допомагає здоровий спосіб життя: фізична активність, правильне харчування, контроль за масою тіла.. Також потрібно оцінити для себе загрозу потрапляння до групи ризику і при необхідності пройти необхідні дослідження – перш за все вимірювання рівня цукру у крові.

До групи ризику, як правило, відносяться люди середнього віку (після 35 років), які мають надлишкову вагу, які ведуть малолорухливий спосіб життя, і особливо ті, у кого в родині вже були хворі на цукровий діабет

Характерні симптоми цукрового діабету: сухість у роті, спрага, свербіж шкіри, надмірне сечовипускання, тривале загоювання ранок і подряпин.

Однак люди часто пов’язують такі прояви зі стресом або старінням – і до лікаря йти не квапляться. Між тим діабет загрожує серйозними ускладненнями.

Якщо діабет не контролювати, то часто виникають проблеми із зором, (іноді до сліпоти). Порушується робота нирок, що може призвести до ниркової недостатності. Уражаються судини нижніх кінцівок, що може закінчитися розвитком діабетичної гангрени. Крім цього, при діабеті у 3-4 рази підвищується ризик інсультів та інфарктів, страждають репродуктивні функції.

Пам’ятайте, якщо ви звернули увагу на ознаки, які з’явилися у вас або ви відноситеся до групи ризику, необхідно проводити вимірювання рівня цукру у крові. Тому що, чим раніше буде виявлена проблема, тим більше шансів, що ускладнення будуть попереджені.

https://zakarpatpost.net