В Ужгороді презентували фотоальбом про історію греко-католицької церкви

За ініціативи Інституту історії Церкви УКУ та підтримки ГО «Європейське Закарпаття» у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбулась презентація фотоальбому «Переслідувані за правду: українські греко-католики в умовах тоталітарних режимів ХХ ст.».

В презентації взяли участь Світлана Гуркіна – директор ІІЦ, упорядник альбому, м. Львів, Ірина Коломієць, авідувач кімнати-музею Йосифа Сліпого в УКУ, Володимир Нетак директор видавництва УКУ, м. Львів та Марія Майороші, член ГО «Європейське Закарпаття, дослідниця історії ГКЦ».

Попередньо альбом вже було презентовано в межах 23 форуму видавців у вересні у м. Львів, де увійшов до списку 23-х найкращих книжок 2016 року, а також у польському місті Кенштин.

Видання має 5 тематично-хронологічних розділів, які охоплюють непросту і водночас драматичну історію Греко-Католицької Церкви ХХ ст., а саме Галицької митрополії (включно із західною частиною Перемишльської єпархії, яка після Другої світової війни опинилася в межах Польської Народної Республіки) та Мукачівської єпархії у період з 1921 по 1991-й роки. Особливість альбому в тому, що читач може познайомитися з історією Церкви через людські обличчя, наочно побачити як відбувалися служби в 1920-46 рр., потім в Катакомбний період, умови життя були в таборах. Крім того, багато світлин та документів (а їх є 440) та уривки з інтерв’ю священиків з архіву ІІЦ, які публікуються вперше, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

Марія Майороші привітала гостей і далі презентація розпочалася з представлення фільму, в якому мова йшла про історію формування Архіву ІІЦ та ідею створення альбому.

Ірина Коломієць – дочка священика – поділилася спогадами про період підпілля, а також про те, як 20 років тому приїжджали на Закарпаття брати відеоінтерв’ю від священиків Мукачівської греко-католицької єпархії, їх жінок та дітей (зберігаються в Аріхів ІІЦ). Відзначила, що зустрічі були дуже приємними і всі інтерв’юери з радістю ділилися спогадами.

Світлана Гуркіна розповіла про цікавинки альбому, процес його формування, підкреслила, постать митрополита Йосифа Сліпого, яка стала ключовою і всі періоди його життя викладені на сторінках альбому. Історію Мукачівської єпархії висвітлено в 1920-49 рр., окрему увагу приділили спецоперації по ліквідації єпископа Теодора Ромжі.

Володимир Нетак поділився тонкощами видавничої діяльності і розповів наскільки кропіткою є робота саме над такими проектами.

Не можна оминути увагою свідчення очевидців, які завітали на презентацію: з середовища священиків з нами поділився спогадами о. Констянтин Сабов, з мирян – Філіп Людвіг (перший редактор часопису «Благовісник»), який наразі займається формуванням архіву світлин та документів Мукачівської єпархії та син репресованого священика п. Володомир Матейко, а також цікаві факти з життя помічного єпископа Мукачівської єпархії Йосифа Головача розповів його син п. Йосиф Головач.

 zakarpatpost.net