Частина закарпатців у Росії потрапляє у трудове рабство. ВІДЕО

Більш ніж 400 громадян України потрапили у трудове рабство в Росію, де їх засуджують за незаконні дії до 8 років позбавлення волі.

Про це в ефірі Громадського повідомила Марія Томак, кооординаторка проекту «Медійна ініціатива за права людини».

«Росія не вважає обов’язком повідомляти Україну про затримання її громадян, хоча це є порушенням норм. Саме тому про чіткі цифри потерпілих говорити складно. На жаль, реальність така, що українці десятками їдуть заробляти гроші в Росію і не повертаються», — сказала Марія Томак.

Наразі відомо про 400 громадян України, які стали жертвами цієї схеми. Водночас Росія повідомляє про більш ніж 2000 засуджених українських громадян, – йдеться на сайті pogliad.ua

За її словами, причина масового виїзду на заробітки полягає в недооціненні людьми ризиків, у нестачі грошей та загальній кризі в Україні.

Згідно з повідомленням, зараз вже змінилися три види оголошень про «роботу».

«Оголошення розміщують в метро, розносять кур’єри, водії. Схема дій така: людина телефонує на гарячу лінію, зустрічається з «рекруте ром». Особі дуже швидко купують квиток до Москви та дають смартфон. І потім відправляють», — зазначила Томак.

Наша мзс знає про третину тих хто перебуває в сізо росії.

Вона також зазначила, що по прибутті в Росію у людини або відбирають документи, або вона не має коштів на повернення в Україну.

«Дуже рідко коли вдається втекти. Коли людина намагається зателефонувати родичам та повідомити про небезпеку, на наступний день її затримують. Тобто це свідчить про прослуховування. Сотні наших громадян або в СІЗО або в колоніях. Їх засуджують до 7-8 років. Остання інформація була, що людину засудили до 15 років позбавлення волі», — наголосила експертка.

За словами Марії Томак, людини з усіх регіонів України потрапляють у трудове рабство, де вимушені торгувати наркотиками або іншими забороненими речами.

zakarpatpost.net