Закарпатський хліб – один з найдорожчих в Україні

За даними управління статистики в Закарпатські області, у жовтні на споживчому ринку нашого краю продукти подорожчали в середньому на  2,4%. Хліб, що є основним продуктом багатьох мешканців області, начебто у вартості не змінися, однак насправді цінники у крамницях змінюються доволі часто. Диктують цінову політику в основному підприємці самі. Але на неї теж впливає чимало чинників…

Прогнозується хлібна інфляція

За оцінками експертів, до кінця року (а до цього часу залишилося трохи більше місяця), можливе зростання цін на основні види хлібобулочних виробів. Спричинено це збільшенням собівартості продукції.

Зокрема, як повідомив під прес-конференції в УНІАН президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда,  ринкові реалії наразі такі,  що виробникам хліба необхідно переглядати ціну. І це може викликати подорожчання борошняних виробів на 15-18%. За словами Череди, йдеться про ціноутворення на промислових підприємствах, які працюють на загальних умовах оподаткування, входять до складу асоціації і займають близько 40% на українському ринку хлібобулочних виробів.

У першу чергу, як наголошує експерт, зростання цін на хліб буде спричинено подорожчанням борошна, яке є головним інгредієнтом у виготовленні цієї продукції і займає близько 38-43% у структурі собівартості.

«Із кінця минулого року ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 13,7%, першого сорту – на 14%, другого – на 17%, вартість житнього борошна збільшилася на 21%. Це ж, у свою чергу, було спричинено зростанням цін на пшеницю і жито. Крім того, вартість олії і дріжджів зросла на 7%, солі – на 17,2%. Також на ціну хліба впливають зростаючі витрати виробників на електроенергію (29,5%) і логістику (10,4%). Формування вартості продукції прив’язане за всіма складовими, як не дивно, до курсу валюти. Все обладнання, яке використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт – це пряма прив’язка до курсу. Енергоносії теж прив’язані”, – сказав Череда, додавши, що на ціну хліба також впливає підвищення мінімальної зарплати на пекарнях, яка з вересня зросла на 18%», – повідомляє «Українська правда».

Отже, виходить, що інфляції підлягають не тільки гроші, але й хліб…

«Золотий» батон

Хоч у Закарпатті пшеницю не вирощують, але Україна вважається житницею Європи. Тож логічно, що ми мали б їсти найдешевший у Європі хліб.

Однак на сьогодні середня ціна житньо-пшеничного буханця складає 10,56 грн. Звичайно, у магазинах області його можна придбати й за 12, і за 15 гривень, і навіть дорожче…  Цікаво, що на тлі середньоукраїнських показників Закарпаття за цінами «у фаворі». Тобто, на споживчому ринку області  хліб коштує 11.02 грн. Дорожче тільки у Донецькій (14.17 грн) та Миколаївській (11.27 грн) областях. Навіть в окупованій  Луганщині  хліб вартує 10.56 грн.

Тож невже ми найбагатші в Україні? Чому ж на цінотворчому ринку трапляються такі незрозумілі колізії? До речі, з  іншими продуктами – та ж картина.

«На ситуації позначилася недавня відміна Кабміном контролю цін на соціально значущі товари, куди входив і хліб. Раніше його рентабельності обмежували на рівні 12%, тепер же пекарі вільні встановлювати будь-які ціни. І, цілком можливо, саме цей аргумент виявився для пекарів найпереконливішим», – зазначив виданню http://ubr.ua експерт аграрного ринку Ярослав Левицький.

Крім того, він стверджує, що до кінця року борошно подорожчає ще на 5-7%. Тож логічно, що в грудні середньостатистичний «соціальний» буханець може вартувати до 12 грн, а інші сорти хліба – ще на 25-30%.

Так що зима обіцяє бути холодною і… голодною.

zakarpatpost.net